Курсът на долара в четвъртък сутринта премина към понижение, след като преди това растеше заради продължаващото се покачване на доходността на американските облигации - US Treasuries.

Въпреки това американската валута се задържа близо до пет месечни максимуми, след като общата европейска валута слезе на същото времево дъно на фона на опасенията на пазарите поради политическата неопределеност в Италия.

Днес сутринта еврото се търгува на ниво $1,1823 след понижение на курса до $1,1763 - минимално от 18 декември ниво. От началото на седмицата общата валута загуби от стойността си почти 1 процент.

Курсът на британския фунт стерлинг в четвъртък подскочи с 0,4% до $1,355 в сравнение с $1,349 в сряда вечерта. Причината за това са писания в днешните медии, че Великобритания може да остане в митническия съюз на ЕС и след Brexit. Вестник The Telegraph съобщи, че Лондон ще осведоми Брюксел за готовността на страната да остане в митническия съюз и след 2021 година.

Стойността на еврото днес сутринта е около нивото 130,54 йени, в сравнение с курса 130,35 йени ден по-рано.

За един долар днес на пазара дават 110,36 йени при цена на американската валута в сряда от 110,40 йени.

Австралийският и канадският долари - т.нар. суровинни валути, и днес продължават да растат за смета на поскъпването на петрола и другите природни ресурси.

Индексът ICE U.S. Dollar, показващ стойността на долара спрямо кошницата от 6 основни световни валути, днес спада с 0,08% - до 93,25 пункта. В хода на търговията ден по-рано той достигаше 93,55 пункта, което е най-високо ниво на показателя за 2018 година.