В началото на валутната търговия в понеделник американският долар е стабилен спрямо еврото и йената, след покачването му в петък. Вниманието на търговците е приковано към търговските преговори на Вашингтон и Пекин, като се вземе предвид наближаващата дата на влизането в сила на нов кръг от мита върху китайските стоки за САЩ.

В същото време британската лира вдига цената си спрямо долара и еврото. Златото слабо поскъпва след спада в цената му от над 1 процент.

Съединените щати могат да повишат митата върху китайския внос на 15 декември, освен ако страните не постигнат споразумение, което да отменя тези планове.

Миналия петък икономическият съветник на Белия дом Лари Кадлоу заяви в интервю за CNBC, че двете най-големи икономики в света са близо до сключване на временно търговско споразумение. Но администрацията на президента Доналд Тръмп може да промени решението си, ако условията му не бъдат изпълнени. Той отбеляза, че САЩ и Китай са в "напрегнати" търговски преговори. "Сделката е близо. Може би дори по-близо, отколкото беше в средата на ноември", каза Кадлоу и добави, че страните общуват почти ежедневно.

"Несигурността дали ще бъдат въведени нови мита анулира всички стимули за откриване на нови позиции в чуждестранна валута", каза анализатор в Money Partners Co. Йосифуми Такеши. "При тези условия валутните курсове остават в предишните граници", цитира експертът Bloomberg.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската по $1,1062 за едно евро в сравнение с $1,1060 за евро края на търговията в петък.

Двойката долар - йена също се търгува около нивото от предишната сесия - 108,58 йени за един долар.

Стойността на общата валута спрямо японската леко спада - до 120,10 йени за евро при 120,18 йени за евро в петък.

Британският фунт стерлинг днес сутрина покачва стойността си с 0,15% до $1,3160 за паунд спрямо $1,3140 за паунд в края на предходната сесия и до 1,1898 евро срещу 1,1880 евро за паунд в петък.

Стойността на златото слабо расте в понеделник след като в края на миналата седмица спадна с 1,2 процента. Цената на февруарските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex се вдига днес сутринта с 0,15 долара, до 1465,25 долара за тройунция. Мартенските фючърси за среброто поскъпват с 0,28% - до 16,642 долара за унция.