Дори и след като достигнаха най-високите си нива от години насам в последните дни, цените на петрола има накъде да растат през зимата - или поне така говорят пазарните фундаменти, казват анализатори, цитирани от OilPrice.com.

Запасите спадат под средните нива за последните пет години преди пандемията, а търсенето се увеличава насред по-слабо предлагането от производителите. Недостигът на електроенергия в Европа и Азия и рекордно високите цени на природния газ допълват аргументите на биковете, тъй като преминаването от газа към петролни продукти като мазут и дизел вече започна, особено в Азия.

Структурата на петролните фючърси за следващата година сочи към възможност за повишение на цените.

От страна на търсенето, възстановяващите се икономики и мобилност повишиха търсенето през последните месеци, което доведе до източване на резервите до нива под средните.

И в САЩ, и в останалите развити икономики от ОИСР, запасите падат под средните нива за последните пет години преди кризата. В най-голямата икономика те са 427 млн. барела, около шест процента под средните нива. Наличният бензин е с два процента надолу, a пропанът/пропиленът с 21 процента.

В ОИСР запасите са с 162 млн. барела под средните нива за последните пет години, по данни на Международната агенция по енергетика. Предварителни данни сочат за още 23 млн. спад на запасите в САЩ, Европа и Япония през септември.

В същото време енергийната криза в Европа и Азия може да добави още 500 хил. барела дневно към търсенето, спрямо "нормален пазар", отбелязва агенцията.

И макар търсенето да расте, производителите се бавят с повишението на предлагането.

Първо, ураганът Айда органичи предлагането от САЩ от края на август и през септември. То няма да се върне на предходните нива до началото на следващата година.

Картелът ОПЕК+ продължава да държи добива по-нисък и ще добавя по едва 400 хил. барела всеки месец - въпреки призивите от САЩ и много други държави да увеличат производството, за да нормализират цените.

Самите лидери от организацията твърдят, че през следващата година се очаква свръхпредлагане и поради тази причина няма да го увеличат сега. Миналата седмица саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман практически изключи възможността за увеличение на доставките.

Нещо повече, данните показват, че ОПЕК+ всъщност добива под наложените цели и според Bloomberg, ако те ги спазваха, предлагането щеше да е със 747 хил. барела по-високо. Дали прогнозата им е вярна, предстои да разберем, но към края на 2021 г. пазарът остава в ситуация на недостиг.  

На пазарите някои трейдъри залагат за $100 за барел до края на годината и дори $200 към края на 2022 г. Броят на залозите за трицифрени цени расте значително през последните дни.

Изглежда, че картелът не е притеснен, че ще нанесе удар по търсенето заради високите цени, поне засега. Но цени от над $100, и дори над $85, носят лоши последици и за производителите, не само за потребителите. Наблюдателите са категорични, че опасността от удар по търсенето е съвсем реална. Високите цени на енергията носят и ръст на инфлацията, което пък от своя страна може да забави значително икономическото възстановяване.

Как Москва и Рияд заплашват икономическото възстановяване на света

Как Москва и Рияд заплашват икономическото възстановяване на света

Решението на картела повишава инфлацията