Фондовите пазари в Европа днес растат, прекъсвайки тенденцията на спад през предходните три поредни борсови сесии. Днешният отскок на акциите на Дойче банк допринасят за стабилизация на целия банков сектор, докато поскъпването на петрола с над 1% оказва подкрепа за акциите на енергийните компании.

Книжата на  Дойче банк поскъпнаха с 2,05%, парирайки част от техните агресивни продажби в началото на седмицата, след като шефът на немския кредитор Джон Краян опроверга информации, че е търсил съдействие от канцлера на Германия Ангела Меркел за оказване на държавна финансова помощ на управляваната от него институция. Той също така подчерта, че не се обсъжда повишение на капитала на банката след решението на Министерството на САЩ да наложи глоба на Дойче банк в размер на 14 млрд. долара.

За днешния добър отскок на акциите влияние оказва и информацията, че Дойче банк е успяла да продаде своето застрахователно дружество Abbey Life на компанията за Phoenix Group Holdings за 935 млн. британски лири, или за около 1,22 млрд. долара.

Поскъпването на акциите на най-голямата немска банка се отразява позитивно на целия европейски банков сектор. Акциите на Commerzbank AG нарастват с 1,45%, на Banco Santander SA - с 1,71% и на BNP Paribas SA - с 2,01%.

В същото време книжата на Royal Bank of Scotland Group PLC поскъпват с 1,2%, след като британската банка се съгласи да плати 1,1 млрд. долара на американските регулаторни органи във връзка с два съдебни процеса относно продажбите на ипотечно-гарантирани книжа.

Покачването на петролните цени с между 1,2% и 1,4% преди очакваната по-късно през деня неформална среща на ОПЕК пък допринася за поскъпване на енергийните компании. Акциите на френската Total SA се повишават с 1,125, на British Petroleum - с 1,42%, на Repsol SA - с 1,38% и на Royal Dutch Shell PLC - с 1,2%, информира bnr.bg.