Два мощни урагана - "Харви" и "Ирма" нанесоха тежки материални поражения върху Тексас и Флорида, вторият и третият най-населени щати, което неминуемо ще се отрази и на цялата американска икономика.

Но природните бедствия, по скоро няма да повлияят върху плановенте на Федералния резерв на САЩ да вдигне основните лихви в края на годината, пише вестник The Wall Street Journal.

Деловото издание отбелязва, че щетите от "Харви" и "Ирма" се оценяват от анализаторите на международната рейтингова агенция Moody's на 150-200 милиарда долара. Сумата е съпоставима с последствията от катастрофалния ураган "Катрина"през 2005 година, която почти разруши град Ню Орлиънс. Но въпреки това, напомня The Wall Street Journal, няколко месеца след това Федералният резерв покачи лихвените ставки.

Експертите на Moody's предполагат, че последствията от ураганите ще понижат темповете на ръста на Брутния вътрешен продукт на САЩ през третото тримесечие с 0,5 процентни пункта. Анализаторите на Goldman Sachs са по-големи песимисти - оценяват последствията на 0,8 пункта по-нисък ръст на БВП.

Заедно с това много икономисти, включително председателя на Федералната резервна банка на Ню Йорк, Уилям Дъдли, смятат че усилията по възстановяването на разрушенията ще компенсират негативните последствия за икономиката на САЩ през следващото тримесечие.

Въпреки това в краткосрочна перспектива природните катаклизми са на път сериозно да влошат някои статистически данни. Например за седмицата, завършила на 2 септември броят на първичните заявки за помощи при безработица се скочил с рекордни от 2012 темпове, достигайки 298 хиляди.

Анализаторите очакват съществен спад на производствената и другата икономическа активност в пострадалите от стихиите райони на страната.

Но по мнението на старши икономиста на инвестиционната банка JPMorgan Chase Майкъл Фероли, към декември краткосрочните негативни ефекти ще бъдат преодолени и Фед ще увеличи лихвената ставка с още 0,25 процентни пункта, до диапазона 1,25-1,5%.