България ще поиска от ЕС да преосмисли акцизната си политика спрямо горивата. Акцизите в Европа са седем пъти по-високи от тези в САЩ, което намалява конкурентоспособността ни. Това обяви пред БНТ икономическият министър Делян Добрев дни след като финансовия министър заяви, че такава процедура е тромава и ще изисква референдум в поне 9 държави, което прави подобно намерение трудно осъществимо.

Самият Дянков дотогава декларираше твърдото си намерение да постави въпроса на масата за преговори в ЕС.

Най-високият акциз в САЩ е в щата Калифорния, най-ниският е в Аляска. В Аляска е малко над 50 евро, в Калифорния е 140 евро. В Европейския съюз най-ниският акциз е в България и още няколко държави (около 350 евро) и най-високият е във Франция например, където е 770 евро, обоснова се министърът.

Покачването на цените на горивата вредят и на икономиката, вредят и на потреблението. Това ме притеснява най-много, каза министърът. 
Той ще повдигне въпроса на  следващите срещи на икономическите и енергийните министри на ЕС.

Цената на петрола и курсът на долара се покачват в последните месеци, но всяка година имаме такова покачване през август месец и в последствие през септември наблюдаваме намаление. Според Добрев политиците спекулират с идеите си за увеличаване на конкуренцията като начин да се укротят цените на горивата. Министърът предложи да се следят цените в България и цените в Европейския съюз за един продължителен период от време. И ако цените на горивата в България се движат по същия начин както се движат цените в Европейския съюз, това означава, че имаме нормална конкуренция.

Идеята да се въздейства на пазара чрез увеличаване на конкуренцията бе на предшественика на Добрев - Трайчо Трайков. Тя бе подкрепена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който предложи да се разреши данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива (такива идеи лансира и Синята коалиция). Дянков обаче не смята за вероятно намаляване на акциза.

По-рано транспортният министър Ивайло Московски обясни, че процедурата за промяна на акциза на горивата е сложна.

Междувременно френското правителство обяви мерки за поевтиняване на горивата, в това число чрез намаляване на акциза.