Саудитска Арабия ще намали добива си на петрол и ще поиска останалите страни-производителки да направят същото, казват представители на картела, цитирани от The Wall Street Journal. Знаците, че търсенето на петрол в световен мащаб се забавя се оказват по-силни от заплахите за война и притесненията около проблем с доставките в Близкия изток.

Представители на ОПЕК казват, че де факто лидерът на групата вече е намалил още повече добива си. Надеждите на кралството са, че картелът ще подкрепи намаляване на производството от 1,2 милиона барела дневно и през второто полугодие. Рияд ще натисне и страните, които в момента не изпълняват обещаното, да го направят.

През декември картелът и други страни, включително Русия, се съгласиха да намалят производството с 1,2 милиона барела дневно. Заради това цената на "черното злато" тръгна рязко нагоре и записа най-доброто си представяне през първото тримесечие от десетилетие насам.

Търговският спор между САЩ и Китай и напрежението в Близкия изток - включително атаките срещу два танкера, носещи товар от Саудитска Арабия и ОАЕ - пратиха петрола рязко надолу. САЩ обвини Иран за последните атаки.

Въпреки увеличените рискове, Саудитска Арабия настоява за ограничения в добива. И ще се опита да накара производители като Ирак и Нигерия, които не спазиха договорката, този път да го направят. Рияд вече намали добива с още около 150 хил. барела дневно до 9,65 милиона барела дневно през май.

Русия е основната пречка пред ново ограничаване на добива. Страната е доволна от цени около $60 за барел.

Конкретната дата на срещата все още не е ясна, тъй като вътре в картела има спор. Първоначалната идея бе това да се случи на 25 юни, но Русия предложи да бъде изчакан разговорът между президентите на САЩ и Китай. Сделка между двете нации ще подобри прогнозите за растежа на икономиката, а оттам и на търсенето на петрол.

Петролът слезе под $61 за барел. Сигнали за търкания в ОПЕК

Петролът слезе под $61 за барел. Сигнали за търкания в ОПЕК

Неопределеността около съдбата на споразумението за добива изнервя пазара