Компанията Robinhood на българския предприемач Владимир Тенев стартира безкомисионно приложени за крипто търговия в рамките на ЕС. Това се случва само седмица, след като направи своя международен дебют с борсови брокерски услуги за търговия с акции във Великобритания, съобщават световните агенции.

"Приложението, което беше пуснато на 7 декември, позволява на европейските инвеститори да купуват и продават повече от 25 криптовалути, включително биткойн, етер и SOL на Solana", заяви генералният мениджър на Robinhood Crypto Йохан Кербрат, цитиран от Bloomberg.

Robinhood на Владимир Тенев започва битка с банките на собствения им терен

Robinhood на Владимир Тенев започва битка с банките на собствения им терен

Според родения във Варна предприемач клиентите са "обирани" от традиционните финансови институции

Компанията ще предложи програма за лоялност, подобна на кешбек, каза Кербрат, кредитирайки процент от месечния обем на търговия на всеки потребител под формата на биткойни.

Снимка 599527

Източник: Wasabi

"Ние вярваме, че криптопазара е финансовата рамка за утрешния ден и че играе важна роля в нашата мисия да демократизираме финансите за всички. Поради тази причина ние сме развълнувани да разширим крипто търговията до клиенти в целия ЕС, като им даваме възможност да купуват и продават любимите си токени безопасно и сигурно", коментира още Кербрат.

От компанията добавят, че нейното приложение е единствената платформа за попечителска криптовалута, където потребителите ще получават част от обема си на търговия като месечно плащане с Биткойн (BTC) и е платформата с най-ниска цена в ЕС.

На този фон обемите на крипто търговия на Robinhood са нараснали със 75% през ноември в сравнение с месец по-рано. Компанията, базирана в Силициевата долина, ще генерира приходи от своето крипто брокерство, като получава отстъпка от маркет мейкъри и местата за търговия, които извършват сделки от негово име.

В Европа тази отстъпка ще бъде "около 65 базисни пункта" на сделка, почти двойно над 35 базисни пункта, които компанията печели от крипто поръчки, изпълнени в САЩ.

Европейските клиенти на Robinhood Crypto засега няма да могат да прехвърлят своите крипто притежания извън приложението. Компанията планира да добави тази функция през следващата година заедно с повече токени и услуги за залагане.

Robinhood на Влад Тенев изкупува дял от над $600 милиона, собственост на Сам Банкман-Фрайд

Robinhood на Влад Тенев изкупува дял от над $600 милиона, собственост на Сам Банкман-Фрайд

Акциите на компанията поскъпнаха