Държавният дълг на САЩ отново достигна правния таван, съобщава news.bg. Той е вече в размер на 18,1 трилиона долара - повече от целия брутен вътрешен продукт на страната.

Миналата седмица финансовият министър Джак Лю изпрати писмо до Конгреса с призив да бъде вдигнат таванът колко се може по-бързо. Той пояснява, че е готов да се приемат извънредни мерки за изпълнение на финансовите задължения.

Лю подчертава, че увеличението на лимита на държавния дълг не означава възможност за допълнителни разходи.

Конгресмените ще трябва да вдигнат тавана или ще се опитат да намалят разходите.
На 12 март финансовото министерство съобщи размера на федералния дълг на страната, който е 18 114 324 000 000 долара. Той е над установения от Конгреса таван на дълга, удължен до 15 март тази година.

Така от вчера лимитът е надхвърлен.

Според бюджета на страната американското правителство може да използва така наречените извънредни мерки до октомври.

САЩ вдигнаха тавана на дълга до 17,2 трилиона долара през февруари 2014 година, предотвратявайки изпадане на икономиката във fiscal cliff (термин, с който се означава прогнозираното голямо понижение на бюджетния дефицит на САЩ). Преди да бъде сключено споразумението републиканците "затвориха" правителството през октомври 2014 година, оставяйки много федерални служители без работа за период от две седмици.

Това струваше на икономиката 24 милиона долара.

На теория, ако не бъде вдигнат таванът, страната може да изпадне в неплатежоспособност.