Миналата седмица маркира първия път от 75 години насам, в който Съединените американски щати се превръщат в нетен износител на петрол -- изнасят повече "черно злато", отколкото внасят. И дори тази ситуация да е само временна, тя маркира важен момент от пътя на Щатите към енергийна независимост, пише Bloomberg.

Промяната в статута на САЩ е драматичният резултат от безпрецедентния бум в производството в страната. Макар Щатите да се бяха запътили в тази посока от години, данните от миналата седмица показват рязък спад във вноса и скок в износа до рекорден връх. Имайки предвид променливостта на седмичните данни, вероятно САЩ ще останат нетен вносител с малко засега.

Забравете Русия и Саудитска Арабия. Задава се нов лидер на световния пазар на петрол и газ

Забравете Русия и Саудитска Арабия. Задава се нов лидер на световния пазар на петрол и газ

И той ще отговаря за над половината от ръста на световните доставки до няколко години

"Превръщаме се в доминираща сила в света на пазара на енергия", заяви Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research. "Но понеже промяната е постепенна, не мисля, че ще предизвика огромна революция. Но ОПЕК ще трябва да го имат предвид, когато се замислят за ограничаване на добива".

Шистовата революция превърна борсовите спекуланти в милиардери, а САЩ в най-големият в света петролен производител, изпревавайки Русия и Саудитска Арабия. Мощта на ОПЕК намалява, подкопавайки една от най-големите геополитически сили през последните 50 години. Картелът и други държави се среща тази седмица във Виена, за да реши дали да намали добива, за да подкрепи цените, рискувайки да загуби повече пазарен дял от САЩ. Вчерашната среща завърши без резултат, а днес предстоят нови преговори.

Снимка 393827

Източник: Bloomberg

По 211 000 барела на ден са продавали САЩ на пазарите повече, отколкото са внасяли миналата седмица. Средно за 2018 г. страната внасяше по около 3 милиона на ден, а пикът бе през 2005 г. - 12 милиона барела дневно.

Очаква се износът да се покачи още повече, когато новите тръбопроводи от Пермския басейн и поне девет нови терминала бъдат готови. А там се оказва, че има повече петрол от очакваното, според американската геослужба.

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

Цената на петрола сега се контролира от едва трима мъже

ОПЕК загуби контрола си. Какво следва за "черното злато"?