Министерството на правосъдието на САЩ започна проверка на редица швейцарски банки, включително най-голямата UBS и доскоро втората Credit Suisse ("погълната" преди дни от UBS, за да се спре "потъването" й). Поводът за проверките е, евентуално подпомагане от банките на руски олигарси да "заобиколят" санкциите спрямо тях, съобщи Bloomberg.

Швейцарската национална банка ще помогне на „потъващата“ крупна банка Credit Suisse

Швейцарската национална банка ще помогне на „потъващата“ крупна банка Credit Suisse

Вчера най-големият инвеститор във втората по големина швейцарска банка отказа да й предостави ликвидност, и акциите й се сринаха с над 24%

Американското ведомство подозира, че през последните няколко години руските клиенти на банките, попадащи под ограничения, не са били проверявани достатъчно добре и предполага в тази връзка, че така са били нарушени закони. В момента се проверява връзката на кредитните институции с руски олигарси. При установяване на нарушения при прилагане на наложените от САЩ ограничения, на въпросните банки могат да бъдат наложени сериозни глоби.

С дейността по идентифициране и "замразяване" на актовите на руски бизнесмени, които се предполага че са придобити незаконно, се занимава KleptoCapture Task Force, подразделение на Министерството на правосъдието на САЩ. Оттам по-рано обявиха необходимостта от разширяване на ограниченията за лица, които помагат на руснаците да избегнат санкциите.

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%
Обновена

След като беше купена за $3,2 милиарда от UBS, акциите на Credit Suisse се сринаха с близо 60%

Това коментира швейцарският министър на финансите

САЩ планират да затворят "вратичките" в законите, за да могат законно да конфискуват имуществото на руски олигарси. Идеята е впоследствие активите да бъдат продадени, а приходите да бъдат прехвърлени на Украйна. KleptoCapture вече започна да продава яхти и друга собственост на руснаци в САЩ, но има редица юридически трудности.

Министерството на финансите и Министерството на правосъдието на САЩ, също така, искат да установят по-строги правила за пазара на недвижими имоти в САЩ - едно от новите изисквания ще бъде, разкриването на информация за действителните собственици на жилищните имоти. Очаква се мярката да помогне за "отварянето" на пазара и изчезването на фиктивните компании, които купуват имоти за милиардери.

Банковата тайна - швейцарските банки вече "не са това, което бяха"

Банковата тайна - швейцарските банки вече "не са това, което бяха"

Започва изтегляне на средства от Швейцария заради загубата на неутралитета й