Саудитска Арабия обмисля прекъсване на четиригодишния съюз с Русия по отношение на петролното производство с оглед на липсата на съгласие относно негативният ефект на епидемията от коронавирус върху глобалното търсене на петрол, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свои неназовани източници, запознати с въпроса.

В същото време финансовото издание съобщава, че  Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства, които съставляват повече от половината от производствения капацитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обсъждат възможно съвместно намаляване на производството с до 300 000 барела на ден, пише БНР.

Русия, която не е член на ОПЕК, но работи с картела от декември 2016 г. за полагане на усилия за балансиране на световния петролен пазар, отхвърли в началото на февруари желанието на Саудитска Арабия за допълнително съкращаване на петролното производство във формата "ОПЕК +" с 600 000 барела в резултат на епидемията от коронавирус.

На този етап руските официални представители не виждат необходимост от допълнително ограничаване на добивите, тъй като те смятат, че влиянието на коронавируса върху търсенето на петрол е ограничено и предполагат, че бизнес активността в Китай ще започне скоро да се подобрява.

Групата "ОПЕК +", която е отговорна за над 40% от световния петролен добив, се договори в края на миналата година на допълнително съкращаване на производството с 500 хил. барела до общо 1,7 млн. барела дневно, или близо 2% от глобалното потребление на важната енергийна суровина.

През март се очаква да се проведе среща във формата "ОПЕК +" във Виена.

Междувременно петролните фючърси се намират под силен натиск от продажба през петъчната търговия на фона на растящите инвеститорски опасения относно все по-силното разпространение на вирусната зараза извън Китай, като за сега най-силно засегнати изглеждат други водещи азиатски икономики -  Южна Корея и Япония.

В рамките на деня фючърсите на петрола Брент с доставка през април поевтиняват с цели 2,6% обратно към 58,00 долара за барела, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март - с 2,25% към 52,70 долара за барел.