Сделката САЩ - Китай в задънена улица, поскъпват валутите "убежища"ФЕД очаква "стабилен растеж" на американската икономика

Съмнения за това, доколко САЩ и Китай могат да постигнат предварителна търговска сделка в четвъртък подтикват пазара да се обърне към валути - убежища, каквито са йена и швейцарския франк и оказват натиск върху юана.

Освен това данните за продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите в Китай се оказаха по-слаби от очакваното, което доведе до поевтиняването на австралийския долар, който потъна до месечен минимум, пише Ройтерс.

Търговските преговори между САЩ и Китай "влязоха в задънена улица" заради разногласията по отношение на покупките на селскостопански стоки, тъй като Пекин не иска едностранна сделка в полза на Съединените щати, съобщи в сряда Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Японската валута укрепва по отношение на долара до ниво 108,71 йени, по-рано достигайки отметката 108,66.

Спрямо общата валута японската прибавя към стойността си 0,17% до 119,56йени за едно евро и е близо до месечен максимум.

Швейцарският франк расте по отношение на еврото с 0,1% до 1,0885, след пика в сряда до ниво 1,0879 франка за евро. Спрямо американската валута швейцарската се стабилизира на ниво 0,9900 франка за долар.

Еврото се понижава към "зелените пари" с 0,11% до $1,0994.

Фунт стерлинг поевтинява днес с 0,16% до $1,2827 за един паунд.

Китайската валута на континенталния пазар се търгува без забележима динамика на ниво 7,0197 юана за един долара, отстъпвайки то тримесечния максимум, постигнат в миналия петък.

Ръководството на американската централна банка очаква "стабилен растеж" на американската икономика, при това ефектът от понижаването на лихвите ще се прояви напълно по-късно, а ниската безработица ще подкрепи потребителските разходи, казва Джером Пауъл, председател на Федералния резерв (FRS) в текста на речта, с която той се обърна към Конгреса в сряда.