Курсът на щатския долар демонстрира слабо движение спрямо основните валути в петък сутринта.

Общата валута в началото на днешната търговия се разменя срещу американската на ниво $1,1856 за едно евро в сравнение с $1,1848 в края на предишната сесия.

Спрямо японската национална валута европейската се търгува по 124,25 йени за евро срещу 124,10 йени за евро в четвъртък.

За един долар днес на пазара дават 104,80 йени, в сравнение с 104,74 йени предния ден.

Потребителските цени без разходите за храна в Япония (основен показател, наблюдаван от Централната банка) през август са намалели с 0,4% в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на вътрешните работи и съобщенията на страната. За последно този показател е спаднал с такава стойност преди почти четири години - през ноември 2016 г. През юни и юли цените не се променят в годишно изражение. Данните за август са в съответствие със средната прогноза на анализаторите.

В четвъртък йената достигна максимум за 7 месеца на фона на американската статистика, която не отговаря на прогнозите и несигурността по отношение на икономическата перспективи за страната, пише Trading Economics.

Курсът на британската лира стерлинг спрямо долара в петък сутринта е $1,2960 за паунд при $1,2973 за паунд в края на предишната търговия и 1,0930 евро за паунд в сравнение с 1,0949 евро за паунд вчера.

Продажбите на дребно в Обединеното кралство са се увеличили с 0,8% през август спрямо предходния месец, показват данни на Националната статистическа служба на страната (ONS). Това е най-ниският темп на растеж през последните четири месеца. На годишна база продажбите са се увеличили с 2,8%. Анализаторите средно прогнозираха увеличение на първия показател с 0,7%, а на втория - с 3%, съобщава Trading Economics.

Резултатите от срещата на Банката на Англия бяха обобщени вчера. Регулаторът запазва основния лихвен процент на ниво 0,1% и реши да остави обема на програмата за обратно изкупуване на държавни облигации 745 милиарда лири. В същото време централната банка предупреди, че "перспективите за британската икономика остават нетипично несигурни" както поради въздействието на пандемията от коронавируса, така и заради перспективата Великобритания да не може да сключи търговско споразумение с Европейския съюз.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,08% по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar спадна с 0,06%.