По-рано тази година, когато банката Greensill фалира в Германия, се оказа, че около 50 общини или общински дружества са вложили в нея общо към половин милиард евро, които не са защитени от фондове за гарантиране на влоговете, т.е. могат да се превърнат в чиста загуба за данъкоплатците.

В последствие стана ясно, че най-големият кредитор на Европа - Credit Suisse, който е и най-големият кредитор на Greensill, може да понесе загуби от до 5 млрд. долара. Свързването на Credit Suisse с Greensill вече костваше постовете на трима от висшите мениджъри на швейцарската банка, които бяха освободени по-рано тази сутрин.

А сега идва ред загубите да връхлетят и британските данъкоплатци, предаде Zero Hedge.

Освен банката, групата на Greensill се състоеше и от финансова институция Greensill Capital, базирана в Лондон и занимаваща се с пакетиране на дългови инструменти като облигации. Въпреки че сама по себе си тя не е банка, британското правителство я покани да участва в "Схемата за отпускане на кредити към големите компании, спрели работа заради коронавируса" (CLBILS).

Ролята на Greensill в схемата беше да раздава "кредити", обезпечени от правителството, т.е. от данъкоплатците, на големите бизнеси. От гледната точка на политиците, ако тези задължения не се обслужват, това не е голям проблем, защото ударът ще бъде понесен именно от данъкоплатците.

Участието на финансовата институция в подобни инициативи показва абсолютната немарливост на финансовото министерство и близките връзки, които компанията е имала в него.

"Greensill Capital е единствената небанкова финансова фирма, администрираща заеми по извънредната схема", пише Ник Корбишли за Nakedcapitalism.com. "Хазната призна, че Greensill не е била подложена на стрес тестове и изпитания на капиталовата адекватност, които биха могли да предпазят публиката от рисковете. Очевидната причина за това специално третиране е ролята на бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън, който се присъедини към Greensill като съветник през 2018 г. и яростно лобираше пред финансовия министър Риши Сунак да включи компанията в схемата за заеми, въпреки че в този момент тя вече затъваше към фалит."

Интересното е, че самият Камерън беше оневинен по обвиненията в нарушаване на законите за лобирането, тъй като, бидейки служител на Greensill, не се е налагало да се обявява в регистъра на лобистите, но последните развития може да доведат до нови обвинения срещу него.

"Самият Камерън напълно отказва да отговори на обвиненията в лобизъм", пише Корбишли. "Неговото оглушително мълчание казва много за състоянието на британската политика днес."