Масовата стрелба в Лас Вегас, която се превърна в най-смъртоносната в историята на САЩ, ще добави още над един милиард долара към разходите на застрахователите, пише Bloomberg. Годината се очертава лоша за сектора след ураганите, земетресенията и пожарите в Щатите.

Действията на стрелеца, убил почти 60 души и ранил около 500 други по време на музикален фестивал миналия месец, доведоха до редица дела. Жертвите обвиниха хотела и неговия собственик - MGM Resorts International, както и промоутъра Live Nation Entertainment Inc., че не са успели да предпазят хората по време на събитието.

Делата включват такива за физически наранявания, отговорност на хотелиера и промоутъра, компенсация за работниците и връщане на парите, похарчени за билети за фестивала.

По данни на презастрахователя Swiss Re през 2016 г. създадени от хора катастрофи и бедствия са коствали на застрахователите 7.8 милиарда долара.

Ураганите, които опутстошиха югоизточната част на Щатите по-рано, ще струват около 120 милиарда долара общо, показват прогнози на RMS. Пожарите в Калифорния пък ще донесат още 10 милиарда разходи.