Цените на златото продължават да се понижават в петък на фона на възстановяване на възходящата динамика на долара. Американската валута бе подкрепена и от това, че Сенатът одобри проектобюджета на САЩ за 2018 година, което ще позволи на републиканците да приемат закона за намаление на данъците без подкрепата на демократите.

По обед ценният метал се търгуваше по $1.280,67 за тройунция в сравнение с $1.289,40 за унция при закриване на търговете в четвъртък. Котировките се понижиха с 1,6 процента от понеделник насам.

Фючърсите за златото в САЩ с доставка през декември поевтиняха със $7,8 до $1.282,3 за унция.

Контролирания от републиканците Сенат на САЩ прие проектобюджета с 51 гласа "За" при 49 гласа "Против". Неговата реализация ще доведе до увеличение на дефицита в държавния бюджет с около $1,5 трилиона в близките десет години, заради необходимостта да се компенсира предложеното намаляване на данъците.

Очаква се също така Федералният резерв да вдигне основните лихвени ставки през декември за трети път тази година.

От друга страна натиск срещу покачването на долара и поддръжка за цената на златото дават съобщения за избора на Доналд Тръмп за нов председател на резерва. Президентът бил склонен този пост да се заеме от действащия член на Фед Джеръм Пауъл, считан за привърженик на по-малко твърда паричнокредитна политика.

Тръмп проведе среща с петте кандидата за поста шеф на Фед, който сега се заема от Джанет Йелън и може да огласи своето решене другата седмица, посочва Reuters.

Среброто днес се търгува по $17,01 за унция в сравнение с $17,20 при закриване на пазара в четвъртък.

Платина струва по $920,50 за унция спрямо $921,50 в края на вчерашната сесия, а паладият - $967,25 при $958,50 ден по-рано.