Стойността на златото се покачва в четвъртък сутринта, котировките за скъпоценния метал са подкрепени от слабия долар, показват данните от днешната търговия.

Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,37%, или с 6,7 долара, до 1836.9 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за сребро се повишиха с 0,15% до $24,117 за унция.

Жълтият метал печели от по-слабия долар. Това подкрепя цената на златото, тъй като то става по-евтино за инвеститори и търговци, притежатели на друга валута. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) намалява с 0,14%, до 90,99 пункта.

Обезценяването на щатската валута от своя страна се дължи на оптимизма около стимулирането на американската икономика и напредъка в разработването на ваксини срещу коронавирус. Разговорите за спешен спасителен пакет от мерки за американската икономика на стойност 908 милиарда долара, представен от двупартийна група от американски сенатори, обнадеждават пазарите."Преговорите за стимулирането ... ще подкрепят златото в краткосрочен план, тъй като ще отслабят щатския долар", каза Майкъл Лангфорд, главен изпълнителен директор на консултантската фирма AirGuide.

Златото се разглежда и като инструмент за хеджиране срещу инфлацията, която може да бъде резултат от наливането на големи пари чрез пакета от стимулиращи мерки.