Цените на златото спадат за четвърти пореден ден на фона на общото покачване на рисковите настроения на световните пазари, което намалява търсенето на по-надежден актив, каквото е жълтият благороден метал,

Данните от търговията днес сутринта отчитат спад на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк с 0,22%, или с 3,7 долара, до 1800,85 долара за тройунция. Златото поевтинява от 20 ноември, като през това време цената му е намаляла с 3,8%.

Декемврийските фючърси за сребро поевтиняват с 0,61% до $23 157 за унция.

Глобалните пазари остават оптимисти за развитието на ваксините срещу коронавируса, като на този фон се наблюдава нарастване на търсенето на по-рискови активи, както се вижда от нарастването на световните фондови борси. Така например, американските фондови борси затвориха с силен ръст във вторник, а индексът Dow Jones Industrial Average (DJIA) за първи път надхвърли 30 хиляди пункта. В сряда бе отбелязан също ръст на азиатските фондови пазари.

По-късно днес цената на златото може да бъде повлияна от протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ, проведено на 4-5 ноември, както и от редица статистически данни за тази най-голяма световна икономика. Министерството на търговията ще публикува втората оценка за БВП на страната през третото тримесечие. Според прогнозите на анализаторите показателят е нараснал с рекордните 33,2%.