В началото на търговията в петък доларът слабо се променя по отношение на основните световни валути. Трейдърите чакат данните за пазара на труда в САЩ и следят новините за хода на търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Цената на златото спада заедно с търсенето на безопасни активи след окуражителни коментари на президента Тръмп за сделката с Пекин.

Общата валута днес търгува по 1,1105 долара за едно евро в сравнение с 1,1104 долара за евро в края на вчерашната сесия. Спрямо японската валута европейската се разменя при курс 120,73 йени за долар в сравнение със 120,77 йени за долар в четвъртък.

За един долар днес на пазара дават по 108,72 йени в сравнение с 08,76 йени при закриване на вчерашната търговия.

Фунтът стерлинг в петък струва 1,3155 долара за паунд при 1,3157 долара в предходната сесия и 1,1847 евро срещу 1,1849 евро за паунд в четвъртък.

Статистиката, публикувана вчера, показа спад на външния търговски дефицит на САЩ през октомври до минимум от март 2018 г. Дефицитът е намален със 7.6% в сравнение с ревизираната цифра за септември и възлиза на 47.2 милиарда долара, според търговския департамент.

Междувременно Министерството на труда на САЩ заяви, че броят на американците, кандидатстващи за обезщетения за безработица миналата седмица, е спаднал с 10 хиляди до 203 хиляди. Намалението на броя на молбите за обезщетения при безработица показва добро състояние на пазара на труда, въпреки слабостта на производствения сектор, забавяне на световния икономически растеж и намалените инвестиции на компаниите, отбелязва Bloomberg.

Днес ще бъдат публикувани официалните данни за състоянието на пазара на труда през изминалия месец. Анализаторите очакват докладът да покаже увеличение на броя работните места в страната със 190 хиляди след увеличение от 128 хиляди през октомври.

Министерството на търговията на Китай съобщи в четвъртък, че търговските преговори със Съединените щати напредват в съответствие с набелязания курс, въпреки скорошното напрежение между двете страни. Преговарящите екипи от двете страни продължават да работят в тясно сътрудничество, заяви китайското министерство на търговията.

"Ако КНР и САЩ постигнат споразумение за първия етап на търговска сделка, то ще трябва да включва намаляване на таксите", цитира Dow Jones говорителя на министерството Гао Фън.

Стойността на златото в петък сутринта се понижава, след новите коментари на президента Тръмп за преговорите с Китай помогнаха да се намали търсенето на по-безопасните активи, какъвто е жълтият метал. Както пише Ройтерс, на въпрос за въвеждането на новите мита от 15 декември, той коментира: "Ще видим, но в момента се придвижваме напред. Не обсъждаме конкретно този въпрос, но водим много широкомащабна дискусия... Имаме много добри преговори с Китай."

Цената на февруарските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex се понижава с 2,85 долара, или на 0,19%, до 1480,25 долара за тройунция. Стойността на мартенските фючърси за среброто спада с 0,28% - до 17,012 долара за унция.