Централните банки в САЩ, Великобритания и еврозоната се очаква да повишат основните си лихвени проценти до най-високите им нива от времената на Световната финансова криза преди повече от 15 г., съобщава Quartz. Това е опит за овладяване на ръста на инфлацията, но много анализатори се опасяват, че то може да дойде с цената на рецесия.

На 1 февруари Федералният резерв на САЩ се очаква да повиши лихвения си процент с 25 базисни точки, докато в Лондон и Франкфурт ден по-късно корекцията нагоре ще е с 50 пункта. QZ отбелязва, че повишението няма да е толкова агресивно, колкото предходните през 2022 г., тъй като има известно "охлаждане" на инфлацията, а заетостта остава висока.

Великобритания може да е единствената голяма икономика, която да усети тежка криза - по-силна дори от тази в Русия

Великобритания може да е единствената голяма икономика, която да усети тежка криза - по-силна дори от тази в Русия

Това твърди анализ на Международния валутен фонд

Представители на Фед прогнозираха през декември, че ще се наложи да вдигнат основния лихвен процент над 5% през тази година, но вдигането в началото на следващия месец може да коригира целите до диапазона от 4,5-4,75%. Остават опасенията, че "горещият" пазар на труда и повишаващите се възнаграждения може да попречат на Фед да предпази американската икономика от прегряване.

На този фон, най-голямата европейска икономика - германската, се е запътила към рецесия. Само преди две седмици канцлерът Олаф Шолц обяви, че е "напълно убеден, че това няма да се случи".

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж

МВФ повиши прогнозата си за световния икономически растеж

Неочаквани положителни промени и по-голяма от очакваната стабилност в много страни

Сега обаче излязоха данни, според които има неочаквано свиване с 0,2% на икономиката през последното тримесечие на 2022 г. Икономическият министър Роберт Хабек обвини за резултата високите цени на енергоносителите, причинени от войната в Украйна.

МВФ вече излезе с прогноза, че на глобално ниво рецесия по-скоро не се очаква в следващите две години, но растежът ще е по-бавен от 2022 г. - и то особено в богатите държави. Единственото изключение се очертава Великобритания, която вероятно ще се представи по-зле даже от Русия.