Криптовалутите като bitcoin са "спекулативен балон", а вероятността да получат широко разпространение е твърде малко, смята швейцарската UBS.

"Нуждата компаниите и гражданите да плащат своите данъци във валутата, зад която стои правителството, и потенциално безграничното предлагане на различни криптовалути, са сред основните бариери пред широкото им разпространение и приемане", смятат от UBS.

Правителствата определят данъците, а те са най-големият приход в почти всяка икономика. Така че хората винаги ще имат нужда от досегашните пари, за да си плащат данъците. Дори и компания да приема плащане в криптовалута, тя ще трябва да си плати налозите в използваната в държавата валута. И по този начин фирмата поема риск заради курса на криптовалутата.

"Ако правителствата откажат да приемат криптовалутите като начин на плащане, това сериозно намалява нуждата и търсенето на криптовалути. А правителствата едва ще ли предприемат подобна стъпка", смятат от UBS.

Освен това валутите могат да пазят стойност, когато предлагането отговаря на търсенето. Но това е невъзможно при криптовалутите, тъй като предлагането няма да намалее заради постоянното създаване на нови и нови виртуални пари.

"Възможността от безгранично предлагане на различни криптовалути създава риск от спад в стойността им. Ако бъде създадена нова такава, която е по-лесна за "копаене" и позволява повече и по-бързи транзакции, търсенето за нея ще нарасне естествено", сочат анализаторите. И допълват: "Така съществуващите криптовалути ще се търсят по-рядко, а криптовалута, която е надмината от нова с по-добра технология няма особена стойност. И тъй като предлагането на съществуващите криптовалути не може да намалее, за да посрещне спада в търсенето, резултатът ще бъде колапс на цената".

"Почти със сигурност балон"

UBS описват още и какво прави един актив "балон" и стигат до заключението, че криптовалутите и тяхното рязко повишение на цените са точно това. "Сравнително големите обороти срещу минимална употреба в реалния свят предполага, че купувачите търсят спекулативна печалба и нямат намерение да използват криптовалутите в реалния свят", твърдят от инвестиционната банка.

Двадесеткратното увеличение в цената на bitcoin само за две години и липсата на каквито и да е икономически фундаменти, които да го подкрепят, означава, че говорим "почти със сигурност за балон", допълват още те.

Наскоро главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън нарече bitcoin "измама", която "няма да приключи добре".

Въпреки скепцитизма относно криптовалутите, UBS казва, че блокчейн технологията, която стои в тяхната основа, може да има "значително въздействие" при редица индустрии.