През първата половина на 2023 г., 25% от търговския оборот на Русия с други страни, без Китай, е бил обслужван в юани, съобщи РБК, по данни на Министерството на икономиката на страната. Според данните от ведомството, само за юли общият дял на валутите на "приятелски" страни при разплащанията при износа е достигнал 72% (в началото на 2022 г. той не надвишава 15%), а във вноса в Русия - 69% (при 33% в началото на 2022 г.).

 Саудитска Арабия не иска да търгува петрол в юани

Водещата страна в ОПЕК не иска да търгува петрол в юани

Страната предпочита (засега) само разплащания в долари

От министерството уточняват, че основната валута при външно-търговските разплащания си остава рублата, като през тази година нейният дял се е увеличил повече от три пъти и вече надхвърля 40%. В същото време от ведомството подчертават, че Руската федерация се разплаща в рубли дори с "неприятелските" търговски контрагенти.

Юанът остава една от най-значимите "приятелски" валути за Русия, отбелязват от Министерството на икономиката. През първата половина на 2023 г. 75% от търговския оборот между Руската федерация и Китай е бил обслужван в юани, добавят от ведомството.

За осемте месеца на годината търговският оборот между Руската федерация и Китай се е увеличил с 32% на годишна база. А по данни на една от най-големите банки в Русия - ВТБ (обслужваща в голяма степен външно-търговски операции), за седемте месеца на 2023 г. разплащанията на средни и малки предприятия в юани са скочили шест пъти на годишна база.

Защо заемите от чужденци в юани достигнаха рекорди

Защо заемите от чужденци в юани достигнаха рекорди

Предимствата на "панда облигациите"