Доклад на Chainalysis показва в кои държави потребителите използват най-често криптовалути — пресмятайки стойността на транзакциите и паритета на покупателната способност, и поставяйки специален акцент върху непрофесионалната и peer-to-peer употреба, пише Statista.

На първа позиция се оказва Виетнам. Сред причините криптовалутите да са популярни там, както и в други развиващи се страни, е, че те се използват по-често като инвестиционен инструмент за сметка на други възможности. Запазването на стойността на спестяванията на местните потребители е друг стимул, което поставя държави като Венецуела, Аржентина и Турция, чиито валути потъват, начело на класацията.

Потребителите в развиващите се страни по-често използват и криптовалутите, когато изпращат пари помежду си. В този сегмент африкански държави като Нигерия и Кения се нареждат високо.

Сред развитите страни криптовалутите са най-популярни в държавите, в които английският е официален език — най-вече в САЩ, но и във Великобритания, Канада, Южна Африка и Австралия. Големи развиващи се икономики като Индия, Китай и Бразилия също намират място. В случая на Русия и Украйна Chainalysis посочва, че употребата там вероятно е свързана с недоверие към институциите, избягване на данъчни задължения и преместване на активи извън границите на двете държави.

Снимка 562345