Решението на Пекин да забрани вноса на въглища от Австралия разгаря криза на пазара в Китай, който е изправен пред недостиг, повишаващи се цени и студена зима, пише The Wall Street Journal.

Пекин наложи неформална забрана през септември, след като Канбера си позволи да настоява за независимо международно разследване за произхода на коронавируса, който бе засечен първо в Китай. Централното правителство в Пекин направи забраната официално в средата на декември.

Забраната усложни и без това трудната ситуация. Китай изпитва недостиг на термални въглища и Пекин призова компаниите да внасят повече — отвсякъде, но не и от Австралия, която бе най-големият вносител. Купувачите в страната сега трябва да плащат солени премии върху цената на въглищата, която се покачи с 84% от средата на миналата година.

Пекин е използвала тази стратегия и преди с норвежката сьомга, суровините от Монголия и други, но ситуацията с въглищата показва, че този опит за политическо влияние може да има и последствия у дома.

И макар че китайците спряха да купуват, други големи страни като Япония и Индия ги заместиха и да започнаха да внасят от Австралия. Все пак в момента цените на висококачествени въглища от Австралия са далеч по-ниски от спот цените в Китай, където вече достигат над $130 за тон.

Недостигът започва да "изяжда" резервите на Поднебесната империя, а ако ситуацията с високите цени се запази, ще забави производството в страната.