В началото на валутната търговия във вторник щатският долар се променя слабо, съотношенията при другите основни валутни двойки също са стабилни.

Китайската валута възстанови част от загубите, но настроенията остават тревожни поради вируса. На офшорния пазар днес юанът поскъпна с 0.1%, до 6,979 юана за долар след като в понеделник курсът спадна с 0,8%.

Междувременно курсът на австралийския долар падна до 3-месечен минимум спрямо кошница от 10 основни световни валути поради опасения от разпространението на новия тип коронавирус, информира Bloomberg. Новозеландският долар се понижи до най-ниската си стойност от 11 декември.

Сегашното превъзходство на йената е логичен отговор на страховете от разпространението на коронавируса, но страховете от отрицателните ефекти на епидемията могат да отслабят японската валута и еврото спрямо долара за няколко дни. Това може да ускори укрепването на долара през следващите дни, коментира анализаторът от Bank of New York Mellon, Джон Велис.

Ако вирусът продължава да се разпространява, въпросът ще бъде дали йената може да избегне продажбите на фона на притесненията относно предаването на инфекцията. Това би могло да говори за укрепване на еврото, но "Европа е в нестабилна позиция", само признаци на движение към дъното са очертават в икономиката й, имайки предвид последните слаби данни от Германия, каза Велис.

"Ако в крайна сметка Китай се окаже полузатворен за бизнеса, не виждам причина да купува еврото", добави експертът.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската по $1,1023 за едно евро при $1,1019 за евро в края на предходната сесия.

Спрямо японската валута, стойността на европейската е 120,19 йени за евро в сравнение с 120,00 йени за евро в понеделник.

За един долар на пазара днес дават 109,04 йени срещу 108,9 йени вечра.

Британският фунт стерлинг се търгува във вторник на ниво около $1,3051 за паунд срещу $1,3057 за паунд в предходния работен ден и по 1,1841 евро за паунд при 1,1851 евро за паунд вчера.

Стойността на златото се върна към растеж във вторник сутринта заради страхове около коронавируса след лека ценова корекция на базата на предния ден, сочат данните от търговията.

Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 1,75 долара, или 0,11%, до $1579,15 за тройунция. Мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0.03% до 18.062 долара за унция.

В понеделник увеличението на стойността на златото надхвърли 1%, тя беше в района на ценовия максимум от началото на януари. В същото време корекцията започна в края на деня и в резултат на търговията благородният метал поевтиня с 0,11%.