Щатският долар се покачва умерено спрямо еврото и йената, стабилен е по отношение на британската лира при валутната търговия в сряда сутринта. Пазарът очаква завършването на двудневното заседание на Федералната резервна система на САЩ. Резултатите от срещата ще бъдат обявени по-късно днес, а традиционната си пресконференция ще даде председателя на американската централната банка Джером Пауъл.

Анализатори смятат, че Фед може да даде сигнал на пазарите, че е готов да започне да повишава лихвените проценти през март. Това ще бъде първото увеличение на лихвите от 2018 година. Освен това Фед може да даде сигнал, че обмисля други варианти за затягане на паричната политика насочени срещу нарастващата инфлация, отбелязва CNBC.

Трейдърите заемат предпазлива позиция преди срещата на Фед, казват експертите на DailyFX.com. Тъй като инфлацията остава висока и цените на суровините се покачват, инвеститорите се опасяват, че централната банка на САЩ ще започне да затяга политиката по-рано и по-бързо от очакваното, според анализа на DailyFX.com.

Към 10:45 ч. българско време общата европейска валута се понижи спрямо долара с 0,11% - до $1,1291 за едно евро в сравнение с $1,1301 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската е 114,11 йени за долар, с 0,17% по-висок от затварянето на пазара във вторник.

Британският паунд се покачва с 0,02 до $1,3512 за една лира в сравнение с $1,3501 при приключване на предходния ратен ден.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинг и шведската крона) днес добавя 0,01%, а по-широкият индекс на долара WSJ губи 0,03%.