Венецуела започва да печата банкноти с висока номинална стойност, след като хиперинфлацията превърна повечето от досегашните банкноти в напълно безполезни и неструващи нищо. Това накара венецуелците да започнат да използват американски долари за всекидневните си покупки, пише Boomberg.

Централната банка съобщи, че започва да пуска в обращение банкноти от 200 000, 500 000 и 1 000 000 боливара. Банкнотата от 1 млн. — най-голямата в историята на страната — се равнява на $0,53.

Снимка 521893

През 2020 г. икономиката на Венецуела се свива за седма поредна година. В същото време правителството започна да не обръща внимание на растящия брой трансакции в долари, които се дължат на постоянната липса на електрозахранване, което прави използването на дебитни карти трудно. Според Ecoanalitica 66% от трансакциите в страната вече се извършват с чуждестранна валута.

Макар че доларът става все по-популярен, венецуелците са принудени да продължат да използват боливара за покупки на гориво или билети за обществен транспорт.

Президентът Николас Мадуро заяви, че планира "изцяло дигитална икономика" тази година след три години на хиперинфлация. През последните 12 месеца цените са се покачили с 3 000%, според индекса Cafe con Leche на Bloomberg.

През октомври Венецуела започна да печата банкноти от 100 000 боливара, които бързо се оказаха ненужни. През 2018 г. страната премахна пет нули от номиналната стойност на банкнотите.