Цифровите валути са новото предизвикателство за света, в който живеем. Всички говорят за тях: банкери, инвеститори, финансови експерти, университетски преподаватели, медии. Всеки, който поне малко следи световния информационен поток, е чувал за bitcoin, ethereum, bitcoin cash и т.н.

Мнозина ги определят като революционни, заради фундаменталната промяна в начина на разплащане, която носят. Някои ги приемат охотно, други категорично ги отхвърлят, но никой не смее да ги пренебрегне.

Всъщност те са израз на невероятно динамичната съвременна реалност. Родени в епохата на технологиите, когато всичко се променя с невероятна скорост, криптовалутите могат да трансформират цели отрасли от икономиката.

Ролята на централните банкери

Виртуалните валути предоставят огромни възможности, но и пораждат редица въпроси, насочени главно към централните банкери - хората, под чиято власт са разплащателните средства.

Самите те се чудят как да реагират на възхода на цифровите валути, работещи извън установените финансови системи. Много от банкерите са консервативни и скептични, но някои искат да са в крак с наближаващата финансова революция.

"Докато официалният сектор много често разглежда рисковете от тези нови начини на плащане, частният сектор има тенденция да разглежда възможностите, които предлага", твърди президентът на швейцарската банка UBS Аксел Вебер.

Вебер е бивш управител на Bundesbank - централната банка на Германия, която е известна със своя консерватизъм. Но той е доста по-отворен към новото, опитвайки се да помогне за коренната промяна в начина, по който банките, компаниите и физическите лица извършват плащанията.

Аксел Вебер смята, че вместо да бъдат отричани, криптовалутите трябва да бъдат използвани от централните банки, които да създадат дигитален вариант на собствените си валути.

Точно като парите в брой, които могат да заменят, цифровите валути също могат да играят ролята на източник за съхранение на стойност, подкрепян от централните банки, което ще ги превърне в широкоприето разплащателно средство.

Поддръжници и противници

Китайската централната банка разработва цифрова валута, използвайки блокчейн технологията, която стои зад bitcoin. Централната банка на Швеция е почти готова да пусне електронна крона.

Но не всички централни банки са толкова благоразположени към цифровите валути. Настоящият гуверньор на Bundesbank Йенс Вайдман смята, че усилията трябва да са насочени към подобряването на настоящите платежни системи.

Швейцарската национална банка не е убедена в необходимостта от електронни валути, емитирани от централната банка. Има опасения, че в периоди на паника потребителите могат бързо да пренасочат средства от традиционните банкови сметки към дигиталните валути, затруднявайки работата на банките. За разлика от шведите, германците и швейцарците продължават до голяма степен да разчитат на парите в брой.

Според Вебер тези притеснения са неоснователни, а централните банки погрешно смятат, че става въпрос за противопоставяне между традиционните и електронните пари. Моделите на плащане се развиват, а по-младите поколения най-вероятно ще плащат чрез мобилни телефони, независимо от банките.

Нови възможности

Ако централните банки гледат на цифровите валути като възможност, те могат "да предоставят на обществото платежни услуги, които не са свързани със сметки, по по-евтин и по-рентабилен начин".

Предимствата от това ще очевидни най-вече в големите държави, където транспортирането на пари в брой е скъпо, например в Африка. Дигиталните валути няма да притежават анонимността на парите в брой - някои свойства на валутата могат да идентифицират потребителите, така че непълнолетните да не могат да си купуват алкохол например. Но технологията трябва да е устойчива на кибер атаки. "Трябва да бъде много сигурно средство за плащане", отбелязва Вебер.

Междувременно UBS подготвя своя дигитална валута. Тя работи с други големи световни банки като Barclays, Credit Suisse и HSBC, върху "монета за уреждане на сметките за комунални услуги". Тя ще използва същата счетоводна технология като блокчейна и ще може да се използва за изчистване и уреждане на финансови транзакции.

Идеята е "монетите", използвани за транзакции, да бъдат подкрепени с парични средства, държани в сметки в централните банки. Те ще са по-безопасни и по-бързи от сегашните системи, базирани около един централен контрагент.

Централните банки са "отворени да чуят за тази концепция", но схемата все още е далеч от започването на работа. Пространството и изчислителната мощност, необходими на такива мрежи, за да работят със скоростта на настоящите системи, все още не са налице. "Затова скоростта, свързана с традиционните бази данни, все още е проблем", признава Вебер.

Mонета за уреждане на сметките за комунални услуги може да бъде отворена за трети лица, коeто ще включва и най-големите клиенти на банката. Ще се използват различни монети за транзакции в различни валути, като например еврото или долара - така че тя няма да стане прототип на бъдеща световна валута.

Дебатът за бъдещето на дигиталните валути е засенчен от манията около bitcoin. Може ли евентуален срив на най-популярната криптовалута да попречи на пионерите на дигиталната валута?

Вебер е категоричен, че няма. "Хората трябва да разграничават bitcoin или криптовалутите, такива каквито са сега, и потенциала, който притежава основната технология (която стои зад тях, б.р.)", посочва президентът на UBS.