Фючърсите на желязната руда се изстреляха с над 5 процента, достигайки най-високото си ниво от 2014 година насам. Ръстът е заради притеснение от растящата тежка криза в един от най-големите производители - Vale SA - ще ограничи световното предлагане и това ще компенсира забавянето в Китай, която е най-големият вносител, пише Bloomberg.

По-рано през седмицата съдия нареди на Vale да прекрати дейност в мината Brucutu в Бразилия. Това ще ограничи годишния добив с 30 милиона тона. По-рано, след инцидент с язовир, при който загинаха поне 150 души, компанията трябваше да се обърне към клаузата за форс мажорни обстоятелства в част от договорите си с клиенти. Този инцидент намали добива с още 40 милиона тона.

Vale съобщи, че ще може да компенсира част от загубения добив с ускоряване на работата в други мини.

Citigroup обаче вече покачи прогнозата си за цена на рудата през 2019 г. с 40% до $88 за тон и посочи, че кризата във Vale може да се влоши и да продължи с години.

Тази сутринт фючърсите поскъпнаха с 5,8 процента до $94 за тон, най-високото ниво от август 2014 г. насам. Само за тази седмица цената се покачи с 10 процента, а през миналата - с 14 процента.

Накъде ще тръгне суровината, 98% от която отива за производство на стомана, ще разберем в понеделник, когато китайските борси, затворени заради Лунната нова година, отворят отново.