Цената на златото в петък сутринта продължава тенденцията от четвъртък, движейки се в тесен диапазон малко над 1800 долара за унция. Търговци и инвеститори оценяват новините около ваксините срещу коронавирус, показват данните от днешната търговия.

Декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк в петък сутринта поскъпват с 0,04% или с 0,8 долара до 1806,4 долара за тройунция.

В същото време аналогичните фючърси за среброто през поевтиняха с 0,84%, до 23,17 долара за унция.

В понеделник бяха публикувани предварителните резултати от третата фаза на клинични изпитвания на ваксина, разработена от британската фармацевтична компания AstraZeneca със средна ефективност от 70,4%. Но експертите отбелязват, че проучванията са проведени върху недостатъчен брой пациенти.

Оптимизмът сред инвеститорите за "по-рисковите" активи, за разлика от златото, остава, тъй като още няколко британски ваксини вече са в процес на финални тестове. "Не мисля, че съмненията относно ефективността на ваксината променят преобладаващото мнение на пазара, че ваксината ще се появи по-рано от очакваното", каза Кайл Рода, анализатор в IG Markets, пред Ройтерс.

От друга страна несигурността сред инвеститорите се подкрепя и от общата ситуация с коронавируса в света. Така, според университета "Джон Хопкинс", броят на случаите на инфекция надхвърля 60 милиона, като са регистрирани почти 1,5 милиона смъртни случая при пациенти, при които е бил открит този вирус.