Стойността на златото се повишава в сряда сутринта след изявленията на американската страна, че Вашингтон ще поддържа вносните мита върху китайските стоки до сключването на втората част от търговското споразумение.

Жълтият метал традиционно се счита за надежден и безопасен актив. Търсенето му нараства в случай на увеличаване на глобалните рискове, включително свързаните с търговията.

Цената на февруарските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта се повиши с 8,35 долара, или с 0,54% до 1552,95 долара за тройунция. Мартенските фючърси за сребро спаднаха паднаха с 0,85% до $ 17,892 за унция.

Инвеститорите оценяват изявленията във връзка с търговското споразумение между САЩ и Китай. Според министърът на финансите на Стивън Мнучин, Вашингтон ще запазят митата върху китайските стоки до сключването на втората част от сделката. Медиите по-рано писаха, че САЩ и Китай ще се върнат към обсъждането на тази тема не по-рано от 10 месеца след подписването на първата част.

Подписването на първата фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай се очаква по-късно в сряда, след което двете страните ще започнат преговори за втората част на сделката.

В същото време медиите съобщиха, че САЩ подготвят нови ограничителни мерки срещу китайския доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei.

"Оптимизмът относно предстоящото подписване на временното споразумение се оказа прекомерен и в това отношение виждаме корекция в обменните курсове на някои валути", заяви Киосуке Сузуки, търговец на валута в Societe Generale в Токио. Укрепването на йената вероятно ще бъде ограничено в настоящата пазарна среда, която се характеризира с висок интерес към риска, смята експертът.

Общата валута днес сутринта расте спрямо американската с 0,05% - до $1,1134 за евро в сравнение с $1,1128 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на щатската валута спрямо японската е спаднал до 109,93 йена за долар срещу 109,99 йени предния ден.

Еврото е стабилно по отношение на йената и се търгува по 122,40 йени, колкото и към края на търговията във вторник.

Швейцарската валута поддържа печалбата, спечелена предишния ден, стабилизирайки се на ниво 0,9673 франка за долар.

Паундът леко расте до 1,3032 долара за в очакване публикуването на данните за инфлацията във Великобритания, които ще бъдат публикувани днес по обед.

Чувствителните към световната търговия австралийски и новозеландски долари се търгуват без резки колебания съответно при ниво $0,6899 и $0,6615.