Цената на златото в понеделник сутринта леко спада, сочат данните от днешната търговия. На фона на продължаващите протести в Китай щатската валута получи подкрепа, което е негативен фактор за търсенето и съответно стойността на благородния метал.

Към 9:35 часа българско време декемврийската фючърсна цена за златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $1,20, или с 0,07%, до $1752,80 за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 0,76% до 21,267 долара за унция.

На спот пазара жълтите кюлчета се търгуват по 1751,25 долара за тройунция съобщава Тrading Еconomics.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) днес нарасна с 0,36%, до 106,34 пункта. По-силният долар прави златото по-малко достъпно за закупуване от инвеститори, притежаващи други валути.

Вниманието на пазарите е насочено към Китай. На фона на затягането на карантинните ограничения в страната се провеждат протести, включително в Шанхай и Пекин. Китай регистрира рекорден брой нови ежедневни инфекции от Ковид 19 за четвърти пореден ден, като в събота бяха открити 39 791 нови заразени.

Традиционно по-силният долар получи подкрепа на фона на страховете за Китай, тъй като блокирането в страната ще навреди на икономическите перспективи и пазарите се опасяват от рецесия.