В началото на търговията във вторник доларът слабо се покачва по отношение на основните световни валути с изключение на британския паунд. Цената на златото спада на фона на нови надежди за хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Вниманието на пазарите е съсредоточено върху новините, засягащи политиката на САЩ в областта на външната търговия.

Търговският представител на САЩ Роберт Лайтхайзер заяви, че Вашингтон може да въведе импортни мита със ставки до 100% върху френски стоки в обем от 2,4 млрд. долара в отговор на "дигиталния данък" на Париж, дискриминиращ според Вашингтон американските ИТ компании.

Общата валута днес сутринта се търгува спрямо американската при курс $1,1074 за евро при $1,1079 за евро в края на вчерашната сесия. В понеделник доларът поевтиня по отношение на еврото с 0,56%.

Спрямо японската валута европейската поскъпва до 120,91 йени за евро в сравнение с 120,73 йени за евро в понеделник.

За един долар днес сутринта на пазара дават по 109,19 йени спрямо 108,98 йени при закриване на търговията вчера.

Фунт стерлинг незначително поскъпва по отношение на долара - до $1,2942 за паунд при $1,2939 за паунд при закриване на сесията вчера и до 1,1686 евро за паунд в сравнение с 1,1680 евро за паунд в понеделник.

Стойността на златото леко спада във вторник сутринта на фона на новините за хода на търговските преговори между САЩ и Китай.

Цената на февруарските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex се понижава с 2,85 долара, или 0,19%, до $ 1466,35 за тройунция. Цената на мартенските фючърси за среброто спада с 0,05% до 16,957 долара за унция.

Вниманието на пазарите е насочено към хода на преговорите и възможното търговско споразумение между двете най-големи икономики в света. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че подписаните миналата седмица два закона на САЩ, които подкрепят протестиращите в Хонконг, няма да улеснят преговорите, но че Китай все пак иска сделка.

Според агенцията съветниците на Тръмп са отбелязали, че все още има вероятност първата част на търговското споразумение да бъде подписана до края на годината и тя вече била представена на хартия.

Междувременно темпът на спад в цената на златото се влияе от факта, че САЩ върнаха мита върху стоманата и алуминия, внасяни от Бразилия и Аржентина във връзка с политиките на тези страни по отношение на националните валути. Този ход съживи притесненията на инвеститорите за нови търговски спорове и намалиха апетита към риск.