Цената на златото във вторник сутринта леко намалява на фона на растежа на американската валута, сочат данните от днешната търговията.

Декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняват сутринта с 0,11% или с 2 долара до 1932,25 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,89% до 26,95 долара за унция.

Укрепването на долара оказва натиск върху стойността на златото, тъй като в този случай то става по-скъпо за инвеститорите, притежаващи друга валута. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) нараства с 0,48%, до 93,16 пункта."През последните 24 часа видяхме по-силен щатски долар, който леко се отрази на златото", каза Илия Спивак, старши валутен стратег на DailyFx, цитиран от Ройтерс.

В същото време спадът в цените на скъпоценния метал, който е надежден и безопасен актив по време на икономическа несигурност, е ограничен от нарастващите страхове за възстановяване на световната икономика след пандемията от коронавирус. Ръстът на нови огнища по света заплашва да доведе до нови карантинни мерки и отново да забави икономическия растеж.