Златото поскъпна с 1 процент в понеделник, като достигна 1-месечен връх. Причините за скока в стойността на скъпоценния метал са поевтиняването на долара и спънките пред здравната реформа на американския президент Доналд Тръмп, пише Reuters.

Факторите разбудиха опасения относно способността на администрацията на Тръмпи и самия него да ръководят икономическата си програма.

Спот цената на златото скочи с 11 на сто до сумата от 1 258 долара за унция, след като малко по-рано се търгуваше за 1 259.14 долара. Това е и най-високата стойност от 27 февруари досега.

Американските фючърси върху златото с доставка са се покачили с 0.8 на сто до цена от 1 258 долара.

"Изглежда някои хора не са доволни от провала на Тръмп и обещанията му и в момента ставаме свидетели на мечи настроения спрямо щатския долар", коментира главният анализатор в Shandong Gold Group Цзян Шу.

Сред останалите метали спот цената на среброто се покачва с 0.7 на сто до 17.87 долара за унция, а платината поскъпна с 1.3 процента до 973.50 долара.

На този фон паладиумът отчита спад от 0.2 процента до 807.15 долара, след като се задържа на 2-годишен връх преди няколко сесии.