В началото на борсовата търговия във вторник цената на златото се коригира в посока нагоре след спада на този актив - убежище предния ден, настъпил поради успокояването на финансовите пазари.

Според данните от днешната търговия, към 9:35 часа българско време, цената на юнските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк нараства с 3,2 долара, или с 0,16%, до 1957,0 долара за тройунция.

Жълтите кюлчета се продават на спот пазара по 1955,18 долара за тройунция, информира Тrading Еeconomics.

В същото време цената на майските фючърси на среброто се покачва с 0,10% до $23,168 за тройунция.

Златото загуби повече от 2% в търговията в понеделник, тъй като инвеститорите избраха да влагат парите си в по-рискови активи, успокоени от новината, че депозитите и заемите на фалиралата Silicon Valley Bank се поемат от First-Citizens Bank. Освен това значително нарасна доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ, които са алтернатива на златото като надежден актив.

Новините от американския банков сектор обаче доведоха до отслабване на долара, което се отразява обратно на стойността на златото. Статистиката от САЩ също може да окаже влияние върху цената на благородния метал. По-късно във вторник ще бъдат публикувани данните за индекса на потребителското доверие в САЩ, като се прогнозира, че индексът ще намалее до 101 пункта от 102,9 пункта през февруари.

Но цената на златото е с повече от 7% по-висока този месец, подкрепена от търсенето на безопасни убежища, тъй като неотдавнашните банкови сътресения в САЩ и Европа породиха страхове от икономическа рецесия.