Цената на златото в четвъртък сутринта се покачва на фона на понижаващия се долар към йената и еврото. Пазарите и инвеститорите очакват резултатите от търговските преговори между САЩ и Япония.

Днес в началото на търговията декемврийските фючърси за златото на нюйоркската борса Comex поскъпнаха с 0,9 долара, или на 0,08%, до 1221,9 долара за тройунция. Стойността на септемврийските фючърси за среброто се покачи с 0,21% - до 15,47 долара за унция.

Подкрепа за цената на ценния метал дава поевтиняването на долара спрямо йената. Курсът на американската валута по отношение на японската днес сутринта се понижава до 110,96 йени за долар от нивото 111,03 йени ден по-рано.

В четвъртък сутринта еврото поскъпва спрямо "зелените пари" до 1,1614 долара за едно евро в сравнение с курса $1,161 от края на вчерашната

Но според анализаторите, съществени фактори в полза на поскъпването на златото и другите ценни метали няма и те ще се търгуват в тесен диапазон.

Освен това, добавят експертите, сега се очаква повишаване на основната лихва в САЩ и на този фон златото не изглежда добра инвестиция.