Цената на златото се коригира в посока надолу във вторник сутринта, след като удари рекордно високо ниво цена миналия петък, показват данните за днешната търговия.

Октомврийските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта поевтиняват с 0,71%, или с 14,4 долара - до 2015,9 долара за тройунция. Миналият петък, 7 август, цената на златото достигна исторически рекордното ниво от 2078 долара за унция.

Цената на септемврийските фючърси за сребро намалява с 1,27% до 28,89 долара за унция.

Традиционно считан за безопасен актив, златото коригира своята цена в посока надолу след дълъг период на печалба. Цената на метала показва увеличение всеки месец от март насам. През това време тя нарасна с 29% от нивото от 1567 долара за унция през февруари., като вдигаше цената си всяка седмица от началото на лятото. Само през последната седмица котировките леко спаднаха след три седмици на покачване на цената с 3-5%.

Пандемията на коронавирус и свързаната с нея несигурност в световната икономика остават основните фактори в подкрепа стойността на златото. На фона на кризата, която засегна производството, търговията, транспорта, туризма и търсенето през второто тримесечие, властите и централните банки на много страни предприемат мерки за подкрепа на икономиката.

Следващият пакет за подкрепа се обсъжда в Съединените щати, но засега не е договорен в Конгреса. През уикенда президентът Доналд Тръмп предложи надбавка при безработица в размер на 400 долара на седмица, вместо обезщетението от 600 долара, което беше в сила до 1 август, и подписа укази, насочени към стимулиране на икономиката. Подобни мерки обаче предизвикаха критики от страна на демократите.