От времената на първия iPhone (или по-скоро втория) потребителите на мобилния телефон на Apple развиват конспиративни теории, че компанията нарочно забавя работата на по-старите устройства, за да ги накара да си закупят новия модел.

Оказва се, че това е вярно - или поне частично. И потвърждение дойде от самата компания.

От версия на iOS 10.2 Apple е въвела правило, според което пиковата мощност на процесора на iPhone бива намалявана в случаите, в които батерията на устройството вече е към края на своя жизнен път. Така се премахват неприятните случаи, в които iPhone се изключва, макар телефонът да показва, че има още заряд в батерията.

Ограничението на пиковата мощност помага и старите батерии да "изкарват" повече, преди да е нужно отново да свържете телефона със зарядното.

Компанията посочва, че при смяна на батерията, процесорът отново заработва с пълна мощ. Промяната засяга моделите iPhone 6, 6S, а от версия на iOS 11.2 и 7, както и Plus-моделите от трите поколения.

По-важна причина за забавянето на по-старите устройства е обновяването им с по-нови версии на операционната система с повече екстри, които изискват повече мощ от процесора. Новите версии на приложенията следват същата тенденция.