След 5 месеца изоставане от Microsoft и Nvidia и година и половина непрестанни въпроси "Кога ще наваксат?", от Apple за една седмица постигнаха две неща - стъпиха уверено на картата на AI лидерите и си върнаха позицията на най-ценна компания в света, пише Quartz.

След дебюта на Apple Intelligence по време на Световната конференция за разработчици в понеделник, цената на акциите се покачи до рекордно високата стойност от 215 долара - ясен вот на доверие за AI стратегията на Тим Кук и компания. В рамките на дневната търговия в сряда пазарната капитализация на Apple достигна 3,3 трилиона долара, изпреварвайки тази на Microsoft - 3,25 трилиона долара.

Как изкуственият интелект ще промени устройствата на Apple

Как изкуственият интелект ще промени устройствата на Apple

Най-накрая Siri ще стане истински виртуален асистент, но това е само началото

Apple имаше година на възходи и падения. Компанията се сблъска с проверки от страна на антимонополните регулатори в САЩ и по света. Продажбите на iPhone в Китай бяха затруднени. Скептиците се съмняваха, че може да настигне съперниците си в областта на изкуствения интелект. Миналата седмица Nvidia за кратко измести Apple от второто място по стойност в света. Сега Apple отново е на върха, въпреки че нейните продукти с изкуствен интелект все още не са водещи на пазара, пише онлайн изданието.

Apple Intelligence включва актуализации на Siri и редица собствени приложения на Apple, които работят с изкуствен интелект. Apple също така разкри, че си партнира с OpenAI, за да интегрира ChatGPT 4o в iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia. Apple Intelligence ще бъде на разположение в бета версия тази есен.

Тим Кук е на път да разкрие плана на Apple да доминира в интернет за още едно десетилетие

Тим Кук е на път да разкрие плана на Apple да доминира в интернет за още едно десетилетие

В основата е изкуственият интелект, но не е само той

Докато инструментите за изкуствен интелект на Microsoft и Google вече увеличават продажбите на двете компании, Apple няма да се възползва в продължение на "години", пише Марк Гурман от Bloomberg в бюлетин във вторник. Това е така именно заради късния старт на Apple Intelligence - много функции на AI няма да бъдат налични преди следващата година.

Въпреки че Apple може да изостава от своите колеги, компанията до момента успяваше да доминира на множество пазари без да прави първата крачка. Apple не беше пионер в преносимите mp3 плеъри, много други преди нея, която направиха смартфони или смарт часовници. Сега надеждата е Apple Intelligence да създаде нов iPhone момент.