Изпълнителният директор на Nokia Пека Лундмарк е провел първия в света телефонен разговор с триизмерен звук, съобщават световните агенции.

Технологията на технологичния гигант има потенциала да стане най-голямата промяна в базовата комуникационна услуга от десетилетия насам. Самият Лундмарк, който е присъствал на първото обаждане през 2G (първият дигитален стандарт за мобилна комуникация) през 1991 г., е категоричен: "Демонстрирахме бъдещето на гласовите повиквания".

Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната

Извънземен интернет: Проектът на NASA и Nokia за 4G на...Луната

Лунният интернет може да е факт още тази година

През годините качеството им се повиши значително чрез внедряването на нови алгоритми и най-вече чрез преминаването към базираната на пакети технология VoLTE. Все така, обаче, гласът от слушалката си остава в един канал - така звученето е с по-малко детайли. Нововъведението на Nokia обещава коренна промяна и цялостно усещане, близко до това от разговора на живо.

Това ще е особено полезно при конферентните разговори, които при сегашното монофонично аудио лесно се превръщат в непроследима какофония.

Демонстрацията е била направена през публична 5G мрежа, като голямо улеснение за Nokia идва от факта, че съвременните смартфони най-често имат по поне два микрофона - за целите на шумоподтискането. С подходящия софтуер този хардуер може да предава в реално време пространствените характеристики на разговора.

Ключово в случая е, че всичко това ще влезе в рамките на новия стандарт 5G Advanced. "Така мрежовите оператори, производителите на чипове и смартфони ще започнат да го внедряват в продуктите си", коментира посланикът на Финландия по въпросите на дигитализацията и новите технологии Щефан Линдстрьом. Именно той е бил и събеседникът на Пека Лундмарк в историческия разговор.

За Nokia новите приложения на 5G са важни, тъй като търсенето на мрежово оборудване е слабо - на фона на сложната икономическа ситуация в глобален план, телекомите и потребителите не са достатъчно ентусиазирани от технологията.