Пандемията вече премести офиса вкъщи и това подхрани двуцифрени ръстове на пазара на персонални компютри и лаптопи, след като потребителите осъзнаха, че старите им машини вече не могат да се справят със задачата. За безпроблемна работа у дома обаче ни е нужен и добър интернет, а тук роля, освен доставчика на услугата, има домашният ни рутер.

Пазарът на такъв тип устройства е доста голям и е трудно потребителите да се ориентират в него. Ако следвате списъка с препоръки по-долу обаче, ще увеличите шансовете си за закупуване на правилното устройство.

Бюджет и марка

Безжичният рутер е устройство, което не сменяме често и именно заради това си заслужава да направите своето проучване на пазара и да се стремите към качествен продукт. Цената е важен фактор, който ще определи класа на устройството, който да изберете. Въпреки че не е препоръчително да базирате решението си единствено на това, все пак не трябва да плащате "повече за по-малко". Ценообразуването обикновено зависи от производителността и характеристиките, предлагани от рутера.

За да улесните избора си, е препоръчително да зададете бюджет и да се придържате към него, а след това да вземете предвид останалите препоръки.

Освен че ще увеличи шансовете за безпроблемна работа в дългосрочен план, изборът на реномиран бранд има и други предимства. Някои мрежови доставчици добавят собствени разширения към своите продукти, за да предложат подобрена производителност при използване на устройства със същия бранд. Така можете да изградите ваша собствена екосистема от съвместими устройства в дома ви.

Проверете безжичната скорост, която поддържа

Скоростта на трансфер на данни е един от най-важните фактори, когато става въпрос за производителност на безжичните рутери. Повечето марки рекламират скоростта си в мегабити в секунда (Mbps). Ще намерите продукти на пазара, които се рекламират и с максимална скорост над 1 гигабит в секунда (1 Gbps/1000Mbps). Това не означава изрично, че ще постигнете подобна скорост на всичките си устройства - или въобще на което и да е от тях - важно е да видите дали входящите портове поддържат гигабитова връзка.

За целта се вгледайте в характеристиките на Ethernet портовете, където трябва да пише 10/100/1000 Mbps. Тези с обозначение 10/100 Mbps не поддържат по-високи скорости от 100 Mbps, дори и рутерът да е рекламиран от търговеца като "гигабитов".

Задължително трябва да съобразите тези характеристики, защото на пазара на интернет услуги се появяват все по-достъпни скорости над 100 Mbps и ако трябва да мислим за период от няколко години напред, скорости от 200 Mbps до 1 Gbps/1000 Mbps ще бъдат все по-достъпни.

Скоростта към интернет, предоставена ви от вашия интернет доставчик, би могла да ви насочи най-точно към рутер с каква поддържана скорост да се ориентирате. Но за най-добър резултат потърсете устройства поддържащи едни от най-новите WI-FI стандарти, а именно - (Wi-Fi 5) 802.11ac или (Wi-Fi 6) 802.11ax.

Какво точно е подобрено в последния Wi-Fi стандарт?

Както и много други технологии, така и Wi-Fi не спира да се развива. Wi-Fi 6 в момента е най-новата версия, но Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5 устройствата и рутерите са все още актуални и доста често срещани на пазара. Въпреки това, поради нормалната прогресия на технологиите, закупуването на нов рутер 802.11n в повечето случаи не е толкова логично, колкото купуването на поне AC рутер, особено поради факта, че след излизането на последния стандарт, цените на устройствата поддържащи по-стари версии са доста по-ниски и по-достъпни за крайния потребител.

Достъпните Wi-Fi 4 и Wi-Fi 5

Най-разпространените стандарти в днешно време са именно Wi-Fi 4(802.11n) и Wi-Fi 5(802.11ac). Тези два стандарта работят съответно на честоти 2,4Ghz и 5Ghz. AC рутерите поддържат функция чрез която излъчват сигнал едновременно и на двете честоти, което подпомага съвместимостта между различните устройства във вашия дом, които например не поддържат AC(5Ghz), тъй като тези устройства ще могат да се закачат на по-стария стандарт.

Допълнителни функции

Все повече рутери предлагат и допълнителни функции. Например варианти с USB вход, чрез който може да свържете флаш памет или външен хард диск, от който да стриймвате филми, музика и други на всички свързани устройства, включително на smart телевизори.

Чрез него може да се добави и USB dongle със SIM карта и мобилен интернет, който да използвате за резервна Интернет връзка (тази функционалност трябва да е предварително описана като "поддържана" в спецификациите на даденото устройство).

Wi-Fi получава най-големия си ъпгрейд за последните 2 десетилетия

Wi-Fi получава най-големия си ъпгрейд за последните 2 десетилетия

Скоро връзката може да стане малко по-бърза и много по-надеждна