Купуването на ново устройство на всеки две - три години е доста скъпо и често излишно удоволствие. За щастие, удължаването на живота на вашия лаптоп е лесно и просто.

Лаптопът се нуждае от поддръжка толкова, колкото и колата. И това пряко засяга неговия експлоатационен живот.

Преди да преминем направо към съветите, трябва да отбележим, че няма точно правило как да удължим живота на лаптопа. Причината за това е не само, че лаптопите могат да се различават от технологична гледна точка, но и че хората са склонни да ги използват за цял куп различни задачи по напълно различни начини.

Въпреки това, има три важни фактора, които определят колко дълго ще ви издържи вашият лаптоп:

  • Хардуерът на устройството
  • За какво използвате лаптопа си
  • Как го поддържате и поправяте

Например, за да избегнете повреда на чувствителни към напрежение компоненти по време на скокове в напрежението ви съветваме да използвате мрежови филтър - предпазител. Уверете се обаче, че не го претоварвате.

И така: Как можем с малко усилия да удължим живота на лаптопа?

Редовно почиствайте компонентите.

Компонентите на преносимия компютър може да станат горещи или студени, докато използвате устройството. Постоянното разширяване и свиване на метала води до износване. В крайна сметка, след много употреби, тези части могат да се повредят. Това е напълно нормално нещо.

Можете обаче да забавите това, като редовно почиствате лаптопа си със сгъстен въздух, продухвайки клавиатурата и вентилационните отвори. Този метод обаче може да накара някои отломки да попаднат още по-дълбоко във вашия лаптоп, така че е най-добре да разглобите устройството и да го почистите старателно отвътре.

Без паника: Какво да направите, ако разлеете вода върху лаптопа

Без паника: Какво да направите, ако разлеете вода върху лаптопа

Най-важното нещо в случая е да не се паникьосвате и да не предприемате необмислени действия

Не яжте и не пийте близо до лаптопа

Разлетите напитки и хранителните трохи и други отпадъци са опасно вредни за вашия лаптоп. Трябва да сте наясно, че всички необходими компоненти се намират под клавиатурата, така че ако в нея попаднат частици храна или вода, те могат да станат неизползваеми. Не забравяйте да отделите обеда или кафе паузата от работното си място, ако искате да запазите устройството си чисто и здраво.

Почиствайте редовно паметта

Въпреки че изтриването на нежелани приложения и файлове не е задължително да увеличават живота на вашия лаптоп, може да го накара да работи по-бързо. Производителността на вашия лаптоп може да се подобри, а и количеството топлина, генерирано от процесора, ще бъде намалено.

Правилно зареждайте и разреждайте лаптопа си

Смята се, че средно батериите на лаптопа издържат около 300-500 зареждания, но броят им може да варира. Животът на батерията на вашето устройство зависи много от това как използвате лаптопа си, а и от възрастта на самата батерия. Батерията ви вероятно ще издържи по-дълго, ако следвате тези съвети:

  • Не оставяйте лаптопа си включен през цялото време.
  • Намалете яркостта на екрана.
  • Дръжте минимален брой отворени раздели в браузъра си.
  • Не оставяйте твърде много програми отворени едновременно.
  • Използвайте слушалки вместо високоговорителите на лаптопа.
  • Уверете се, че използвате охлаждаща подложка.