Тазгодишният Mobile World Congress в Барселона показва категорично едно - смартфон индустрията си има нова любима комбинация от два символа. След като всичко се въртеше около 5G преди няколко години, сега производителите се надпреварват да сложат AI в устройството в джоба ви. Смартфоните с изкуствен интелект като категория съществуват от по-малко от 4 месеца, но вече надпреварата изглежда люта.

През декември Google дадоха началото след вграждането на локалния модел Gemini Nano в Pixel 8 серията, а в началото на тази година Samsung насочи цялото внимание върху своята Galaxy AI платформа при представянето на семейството Galaxy S24 - като тя отново използва технологии на онлайн гиганта.

Кои са най-достъпните AI чипове за телефони

Кои са най-достъпните AI чипове за телефони

Google очаква много по-мощни модели с изкуствен интелект през следващите месеци

Google не крият амбициите си за още по-мощни локални AI модели в смартфоните, като очакването им е след година с локалните изчислителни възможности на джобните устройства да могат да се правят неща, които доскоро бяха възможни само в облака.

Към тях вече се присъединяват и други. Месец и половина след дебюта си в Китай, Honor Magic Pro 6 дебютира и извън родината си. Смартфонът включва AI функцията Magic Portal, която автоматично свързва конкретни места и ангажименти от кореспонденцията на потребителя с календата и навигационното приложение.

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Apple превръща iPhone в AI смартфон след броени месеци

Това стана ясно от думите на боса на компанията Тим Кук

Освен това през следващите месеци ще се внедри функционалност, с помощта на която смартфонът ще може да следи погледа на ползвателя си и така ще му позволява да управлява устройството без да го докосва. Големият езиков модел на Honor - MagicLM, пък ще се използва, за да се превръщат снимките във видеа.

Apple се очаква също да вкарат AI в iPhone по-късно през тази година, а партньорството на Google и MediaTek означава, че смартфони от още половин дузина марки ще могат да използват Gemini Nano.

Някои, обаче, стигат още по-далеч. Deutsche Telekom и стартъпа Brain.ai показаха концептуален смартфон, който разчита изцяло на изкуствен интелект и не използва никакви приложения. На стандартен наглед смартфон технологията генерира потребителски интерфейс според контекста - нещо като Google Assistant, който се "превръща" в приложението, което ви трябва.

"Мога да ви заявя, че след 5-10 години никой няма да използва приложения", заяви изпълнителният директор на телекома Тим Хьотгес по време на презентацията си.