Милиардерът Мукеш Амбани, основател на Reliance Industries и най-богатият човек в Азия, показа дългоочаквания JioPhone Next, създаден заедно с помощта на Google. Моделът е насочен към стотиците милиони индийци, които за първи път ще ползват умен телефон, пише Bloomberg.

"Ултра достъпен 4G смартфон е изключително важен", каза Амбани пред акционерите на компанията в четвъртък. Устройството ще използва специална версия на Android. Главният изпълнителен директор на Alphabet (която притежава Google) Сундар Пичай се присъедини отдалечено и заяви, че JioPhone е "създаден за Индия" и ще разполага с функции за превод и отлична камера.

Снимка 536348

Нито един от двамата обаче не разкри цената на "ултра достъпния" телефон, който ще дебютира на 10 септември. Целта му е да привлече клиентите, които сега ползват т. нар. "фийчър телефони", "останали в капан в 2G ерата".

Инженери от двете компании са работили над 9 месеца съвместно, за да разработят модела и версията на операционната система, които да предложат качествено изживяване без нуждата от скъпи компоненти. Пускането му идва година след решението на Google да инвестира $4,5 млрд. в Jio Platforms.

Jio, собственост на Reliance, е водещият телеком в Индия с 423 млн. потребители. В страната има около 300 млн. души, които все още не притежават смартфон.