Стъклото е един от най-крехките и уязвими компоненти в смартфоните. Гледката на телефони с пукнати или направо строшени диспеи е нещо обичайно, особено когато притежателят е по-млад човек.

Дори едно изпускане на неподходящото място може да се окаже фатално за смартфона и да ви накара да мислите за нов екран (или направо нов телефон). Средният притежател на телефона го изпуска 7 пъти годишно, според проучвания на експерти.

Именно заради това производителите постоянно стремят да подобрят издръжливостта на тази силно чуплива част от мобилния телефон.

Работейки върху решаването на този проблем, американската компания Corning, която произвежда стъклата, използвани в смартфоните на Apple и Samsung, представи новото си супер здраво защитно стъкло Gorilla Glass 6.

Благодарение на новата си технология, то е 2 пъти по-здраво от прешественика си и има 2 пъти по-голям шанс да оцелее при падане от 1 метър върху груби повърхности, съобщават от компанията.

Защитното стъкло от следващо поколение използва "изцяло нов материал", който е химически подсилен и по-компресиран от преди. Според компанията Gorilla Glass 6 може да понесе средно до 15 изпускания, без да понесе щети, в сравнение с 11 при предишния й продукт. То има същата защита срещу надраскване като предшественика си, предава британската PA.

Новото поколение Gorilla Glass - два пъти по-устойчиво на удари

Новото поколение Gorilla Glass - два пъти по-устойчиво на удари

Новото поколение на защитното стъкло Gorilla Glass за екрани на смартфони ще се опита значително да намали повредите при изпускане на устройствата на земята.

"С прекъсванията по време на изпусканията като вероятностно събитие, допълнителната компресия помага да се увеличи средната вероятност за оцеляване през множество случаи на изпускане", обяснява д-р Джаймин Амин, вицепрезидент по технологиите и разработката на продукти в Corning.

Стъклата на Corning са популярен продукт, като са използвани на 6 млрд. мобилни устройства. Те са част от екраните на смартфоните от 2007 г., когато беше представен първият iPhone.

Производителите все по-често добавят стъкло и на гърба на устройствата си, защото материалът работи по-лесно с безжично зареждане, отколкото метала.

Засега не е ясно кои смартфони ще разполагат с Gorilla Glass 6, въпреки че според компанията продуктът "се оценява от множество клиенти" и очаква да бъде на разположение "през ​​следващите няколко месеца".

Новото стъкло вече е влязло в производствен процес. Apple планира да представи 3 нови модела на iPhone тази есен, а Samsung се очаква да обяви своя нов Note през август. Други производители на смартфони, които използват стъклата на Corning са Google Alphabet, LG Electronics и Huawei Technologies.

Миналата година Apple потвърди партньорството си с Corning, възлагайки на компанията поръчки за 200 млн. долара, като част от фонда й за подпомагане на научноизследователската и развойна дейност.