Не "семейство" със строга йерархия, а партньорство между ръководството и заетите в компанията - такъв трябва да бъде съвременният модел на отношенията на работното място, защото това, което преди 30 години е носело резултати, вече е неактуално и потенциално носи само негативи. Това коментира в студиото на Money.bg съорганизаторът на предстоящото събитие DisruptHR Sofia Мария Стоева.

"Знаете колко често компаниите казват в employer branding кампаниите си "Ние сме едно семейство"... което намирам за много подвеждащо, защото това семейство в общия случай или е, вариант едно, бащинското, което наказва, задава команди, или е другата крайност - майчинското, онова, което е прекалено грижовно, даже дундуркащо", подчерта тя.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

"Ръководството и хората, които работят в компанията, могат да имат здравословни отношения само тогава, когато са партньори. Единият има един интерес, другият - друг, но и двете страни искат компанията да върви, защото получават различни блага от това", категорична беше експертът в сферата на човешките ресурси.

Според нея по-правилна е аналогията с отношенията с мобилния оператор: "Аз получавам услуга по това да се обаждам по телефон и да имам мобилен интернет, което всеки месец и плащам чинно моите 40 лева абонаментна вноска. В един прекрасен момент мога да реша да спра да го правя това нещо и да мина на друг мобилен оператор. Първият не следва да ми се сърди - и обратното".

Старите стилове на ръководене вече са опасни за бизнеса

Старите стилове на ръководене вече са опасни за бизнеса

Лидерите вече не са най-знаещите в организациите - задачата им е различна, категорична е Елена Дренчева от "Коника Минолта България"

Затова и в компаниите трябва да се даде по-голямо поле за инициативата не на ръководството, а на хората, които са най-близо до пазара, "за да не действат реактивно, а проактивно" спрямо промените.

Ролята на HR специалистите също вече е по-различна - макар все още голям процент от дейностите да са чисто административни, акцентът вече е върху това как да се развива целият екип и то чрез ангажиране в процеса на всички хора с ръководна функция.

Снимка 669374

Източник: money.bg

Кое е по-лесно - да събереш подходящите хора или да ги превърнеш в екип? Мария Стоева е категорична - и най-добрият подбор не може да помогне на организация, в която хората са просто "клетки в Excel": "Все още има хора, които казват "Трябват ни 10 броя хора с немски". При "10 броя хора с немски на компанията никога няма да ѝ излиза сметката".

Всеки втори служител в България търси по-добра работа

Всеки втори служител в България търси по-добра работа

Проучване на nPloy показва, че над 50% от българите искат да сменят работата си

Причината - малко бизнес лидери осъзнават колко скъпо излиза да не можеш да задържаш и развиваш хората си: "По статистика, когато става въпрос за ръководна комисия, това са 12 заплати. Това е времето, в което ще се търси нов човек, някой ще му прави onboarding, ще има пропуснати ползи и новият човек няма да е ефективен 5-6 месеца, което е напълно нормално".

Именно заради бързо променящия се свят темите за работата с хора и управление на хора се нуждаят от нов формат. Такъв е DisruptHR, създаден през 2013 г. в САЩ и провеждан в повече от 40 държави.

"Всеки лектор на сцената има само по своите 5 минути, не повече от 5 минути, а слайдовете му автоматично се сменят на всеки 15 секунди, така че да може наистина да бъде сигурно, че ще бъде много енергичен разговор, ще бъде много по същество, в него са забранени всякакви видове продажби на каквото и да е. Тоест, изцяло изчистен от излишните уводи, излишните заключения, които всеки един от нас може да си направи само историята и онова, което си заслужава да бъде споделяно", обясни Мария Стоева.

DisruptHR: Нов тип събитие събира професионалисти в сферата на човешките ресурси

DisruptHR: Нов тип събитие събира професионалисти в сферата на човешките ресурси

Организаторите ще дадат думата на бизнес лидери и на нови хора със свежи идеи

По думите ѝ DisruptHR Sofia ще даде думата на утвърдени, но и алтернативни експерти, както и на теми, които са важни, но не получават достатъчно гласност. Събитието ще се проведе на 20 юни от 19:00 часа в "Топлоцентрала" - вечерният час е избран с цел по-добри възможности за нетуъркинг. Билетите са в продажба, като интересът по думите на Стоева е много голям.

Целия разговор гледайте във видеото!