От древността търговията е играла изключително важна роля за стопанското развитие на човешката цивилизация. Производството на стоки и оказването на услуги е немислимо без тяхното достигане до потребителите и размяната им срещу пари или други ценности. С напредването на технологиите създаването на стоките става все по-лесно и широкомащабно. Затова в съвременния свят се казва, че е по-лесно да произведеш нещо, отколкото да го продадеш. И тук на помощ идва търговията...

Заедно с Bookmate припомняме за най-революционните предприемачески постижения от миналото, които промениха света на търговията и услугите завинаги.

Снимка 453150

Източник: iStock

1. Куриери и платформи за дистанционна продажба

Продажбите от разстояние сега свързваме с онлайн пазаруването, но тази "технология" винаги е съществувала в търговията на дребно. Многобройни търговци на дребно водоносци, точилари на ножове, коминочистачи и други предприемчиви търговци доставят стоки и услуги до вратата на потребителя.

Търговията със силен, весел вик, който кънти в ушите от сутрин до здрач - от незапомнени времена е отделен формат за продажба на дребно със свои уникални скриптове и SEO.

Сега, в началото на третото хилядолетие, сървърът на потребителя не е повече задръстен с "бисквитки" , отколкото прозорците и вратите на потребителя от 19-ти век са били пълни с известия от дилъри и всякакви други предложения.

И тази практика на търговия се превръща в прототип на куриерска доставка. Много от магазините имаха момчета за поръчки, които доставяха своите тежки кошници на клиентите. Днес всичко това е заменено от различните онлайн услуги.

2. Търговия по каталози

В началото на 70-те години на миналия век Аарон Монтгомъри, пътуващ търговец от Съединените щати, се замисля как да реализира залежалите стоки. Нито разпродажбите, нито комисионерите не решават проблема. Затова той започва да изпраща на клиентите по пощата хартиен списък на стоки с цени.

Адресатите харесват нововъведението и нетърсените преди това стоки бяха бързо реализирани. Още през 1872 г. Аарон основава компанията Montgomery Ward и публикува 2-килограмов каталог с тираж от два милиона копия. Това дава начало на успешен бизнес - Монтгомъри става един от най-големите търговци на дребно в САЩ.

Едва в началото на 90-те години на 20 век компанията зарязва хартията и влиза в интернет. Но тя не издържа на конкуренцията с Target и Walmart и през 1997 г. подаде молба за фалит. Но бизнес моделът на Монтгомъри продължава да живее и днес: всеки онлайн магазин е по същество същият каталог, който Аарон някога е измислил.

Снимка 294304

Източник: iStock

3. Търг

Този бизнес модел има история от няколко хилядолетия. На търга стоките отиват при този, който предложи най-високата цена или е първият, който плати сумата, която продавачът очаква. Това позволява на предприемача да получи максимални пари за своя продукт.

Днес аукционните къщи са фокусирани главно върху ценителите на шедьоври на изкуството, антики и бижута. Но на сайтове като eBay се организират търгове за много по-демократични неща: маратонки, смартфони, книги и т.н.

Последната тенденция е търговете на NFT-токени. Това са уникални цифрови близнаци от различни обекти. Например създателят на Twitter Джак Дорси продаде първия туит за 2,9 милиона долара. А умният робот на Android София получи 688,8 хиляди долара за NFT-токен, обвързан с неговата рисунка.

4. Унищожаване на неликвидни активи

Това, което не може да се продаде и определено няма да донесе печалба, е по-евтино да се изхвърли, отколкото да се съхранява. Този метод се практикува от великия бижутер Карл Фаберже - той унищожава всички предмети, които не са намерили купувач за определен период. Подходът на Фаберже се използва и от съвременните луксозни марки. Например, Burberry редовно изгаря извънсезонни дрехи, което вбесява екоактивистите.

Унищожаването на неликвидни активи е по-изгодно за компанията, отколкото тяхното съхранение и нови опити за продажбата им. В крайна сметка, опитвайки се да продадете продукт, за който няма търсене, все пак трябва да похарчите пари за наем, реклама и заплати на служителите. За същите пари можете да произведете нов продукт.

Снимка 301070

Източник: GettyImages

5. Стоки за фенове

Често компаниите не получават значителна част от приходите си от основния продукт, а от фенски стоки. Например холивудските франчайзи правят пари не само от филми, но и от тениски, чаши и играчки с известни герои. Това е най-добре се илюстрира от примера на Disney.

Уолт Дисни първо продаде правата на Мики Маус срещу фиксирани 300 долара за използване върху тетрадки, след това и за комикси. През 1930 г. Каролин Кларк поиска разрешение да направи плюшени кукли. След това студиото създава отдел за мърчандайзинг, който сключва една от първите сделки с производител на сладолед. И десет милиона вафлени конуса с Мики Маус, продадени само през първия месец.

Ingersoll Waterbury е на ръба на фалита, когато подписа договор с Disney за производство на часовник с мишка. В резултат на това те се "развъждат" в размер на 2,5 милиона парчета.

Но Уолт Дисни отиде по-далеч. След успеха на Снежанка той реши да разкаже историята отново, но този път във формата на увеселителен парк - Дисниленд. Издигнати са атракции и хотели, привлечени са актьори, които цял ден се разхождаха с костюми на герои от Дисни и забавляват гостите. Така че историите на анимационните герои намериха нови превъплъщения. Днес в света има пет Дисниленда и над 600 милиона души са ги посетили.

Снимка 384340

Източник: iStock

6. Кредитна карта

През 1950 г. ръководителят на Hamilton Credit Corporation Франк Макнамара издава първата кредитна карта на Diners Club. Идеята за създаване на такова платежно средство идва на Макнамара година по-рано, когато той отива с приятели в нюйоркски ресторант, но не можа да плати за обяд, защото си е забрави портфейла вкъщи.

Diners Club беше името на клуба за постоянни посетители на ресторанта, на който Макнамара беше член. Първоначално картите със същото име се издаваха само от членове на тази организация. Те позволяват да се харчат повече пари за храна и напитки, отколкото човекът имаше у себе си. Веднъж месечно ръководството на клуба изпраща извлечение до участниците относно изразходваните средства - и те трябваше да изплатят дълга в рамките на две седмици. А комисионната за използване на картата (5-7% от сумата на поръчката) е била платена от ресторантьорите - това им е било изгодно, тъй като клиентите с картата Diners Club са поръчали повече, отколкото са планирали.

7. Lock-In

Тази технология за продажба се нарича още "Бръснач и острие ". Нейната същност е да продавате висококачествени стоки на ниска цена и да получавате основната печалба от продажбата на скъпи консумативи.

Първата Lock-In технология е използвана от Standard Oil на Джон Рокфелер в края на 19 век. Тя продава евтини керосинови лампи, но бизнесът върви нагоре, защото Рокфелер получава основните си приходи от продажбата на скъп керосин, необходим за използването на лампата.

Но този търговски модел стана широко известен след приложението му в Gillette: ножчетата за самобръсначката струват много повече от самото устройство. Сега PlayStation използва подобна практика на продажби. Конзолите им са по-евтини от компютрите със същата производителност, но основният доход на компанията идва от продажбата на скъпи игри.

8. Баркод

През 1952 г. Джоузеф Уудланд и Бърнард Силвър въвеждат начин за автоматизиране на продажбите - баркода. Уудланд е вдъхновен от морзовата азбука. Той признава, че просто е взел точките и тиретата и ги е "разпънал" - получените линии са тесни и широки.

С появата на баркодове продавачите вече не трябваше да въвеждат ръчно кода на продукта и цената в касата - достатъчно е да сканират етикета на опаковката. Но от момента на разработването до масовото въвеждане на технологията изминават 22 години: първата покупка, направена от баркод, беше пакет дъвка Wrigley. Закупен е на 26 юни 1974 г. в 8:01 ч. От супермаркет Marsh в гр.Троя, Охайо. Заедно с чека той се съхранява в Музея на американската история към института Смитсониън.

Едномерните баркодове се превърнаха в основа за двуизмерни - QR кодове и Data Matrix. Техните възможности са по-широки. Например новите кодове позволяват шифроване на повече информация, като текстови редове и връзки към сайтове.

Снимка 220270

Източник: Wikipedia

9. POS терминал

Съкращението POS означава Point of Sale - "точка на продажба". През 1973 г. IBM представи първия POS терминал за продажба в магазини. Това позволява регистриране на продажбата на стоки, приемане на плащания с карти, издаване на чекове. Терминалът не само ускорява процеса на търговия, но и защитава от измами на служителите: безналичните плащания не могат да се сложат джоба.

Съвременните POS приемат карти с магнитна лента и чип. На тях също могат да се плаща за покупка или в кафене от смартфон или смарт часовник. Тъй като POS терминалът е свързан с касата, системата за търговия незабавно записва факта на плащането и може да приспадне продадените стоки от баланса на склада.

POS терминалът обикновено е част от касова система, заедно със сензорен екран за касата, скенер за баркод и принтер за касови бележки. Това решение помага на собствениците на фирми да следят важни данни: например колко стоки са продадени и от кого, колко връщания са извършени, по това време търговията е била най-активна.

Снимка 203870

Източник: БГНЕС

10. Нискотарифни авиокомпании

Първата нискотарифна авиокомпания в света се счита американската Southwest Airlines. Тя стартира нискотарифни полети през 1971 г. и днес се нарежда на първо място в света по брой превозени пътници.

Когато купувате билет за полет на нискотарифна авиокомпания, плащате само за основната услуга - полет от точка А до точка Б. Но ще трябва да заплатите отделно всички допълнителни услуги: понякога трябва да дадете повече за превоз на куфар в багажното отделение, отколкото за място в кабината. Има и други недостатъци: например неудобен график на полетите, дълги връзки, пристигане на летище на стотина километра от града. Но за мнозина това все още е удобен и изгоден начин за пътуване.

11. Краудфандинг

Като част от краудфандинга, хората, които искат да подкрепят проекта, превеждат определени суми за него. За това организаторите на проекта могат да им обещаят различни привилегии: посочване на името на дарителя в специална секция на сайта, изпращане на сувенир, отворен достъп до нов албум или видеоклип. Също така, краудфандингът помага на организатора да оцени търсенето на техния продукт дори преди началото на производството му.

Това не означава, че този метод за финансиране на бизнес се появява едва вчера. Хората често се обединяват, за да постигнат общи цели - изграждане и ремонт на пътища или обществени сгради. Но в съвременния формат краудфандингът започва с музика: през 2001 г. в САЩ се появява ArtistShare, който събира пари за записване на албуми, подготовка на концерти и заснемане на видеоклипове. До 2020 г. 10 проекта, стартирани на този сайт, са станали лауреати на Грами.

През 2002 г. режисьорът Ерик Бауман стартира първата платформа за масово финансиране въвфилмовата индустрия - FilmVenture.com. А през 2009 г. се появи Kickstarter.com - сайт, който събира средства за различни проекти: от филми и музика до джаджи и социални инициативи. Най-големият проект на платформата за всички времена е интелигентният часовник Pebble Time . Организаторите събраха 20,3 милиона долара от 78 хиляди участници. И най-обсъжданият проект в момента е перална машина за безжични слушалки Cardlax EarBuds Washer.