Първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект (AI) и технологии - българският INSAIT, е една от около 50-те организации в света, които получават покана за участие в историческия първи глобален Алианс за изкуствен интелект в света. От института към Софийския университет обявиха, че са и единственият представител от Източна Европа.

Поканата е на технологичните гиганти IBM и Meta, като двете компании я обявиха днес в САЩ, съобщават световните агенции. А идеята е да се обединят най-големите умове в света от частния сектор, научните среди и институциите в името на изграждането на отворен, безопасен и отговорен изкуствен интелект.

Общият брой на членовете към основаването на Алианса е внимателно селектиран и в него се включват едни от най-силните университети и развойни центрове в света. Българският INSAIT записва името си до водещи научни институции като НАСА, ЦЕРН, университетите Харвард, Йейл, Бъркли, ETH Цюрих, както и технологични компании като Sony, Linux, Intel, AMD и Dell.

INSAIT - новият български компютърен институт, припознат от Google, Amazon и DeepMind

България ще се сдобие с компютърен институт за 200 милиона лева, съфинансиран от Google и Amazon

Визията на проекта получава пълната подкрепа от технологичния сектор у нас

Българският институт не само участва в Алианса, но и записва името си сред основателите на инициативата, която си поставя за цел да промени бъдещето на изкуствения интелект в световен план.

За глобалното влияние на организациите, които се включват в него, са показателни и обобщените данни. Общият бюджет на Алианса за развойна дейност надхвърля $80 милиарда годишно. В различните организации и компании работят общо 1 милион души, а студентите обучаващи се в тях са 400 000.

Снимка 624500

Източник: iStock

Чрез общо съобщение, от Meta и IBM подчертават, че "това е ключов момент за развитието на изкуствения интелект и неговото бъдеще. Тези технологии въвеждат почти ежедневно възможности, които могат да подобрят начина, по който работим, живеем, учим и взаимодействаме един с друг."

От двете технологични компании са категорични, че напредването на изкуствения интелект човечеството трябва да развива и способността да управлява безопасността. Това е и основен приоритет за Алианса, зад който застават неговите членове.

Стратегическа цел на проекта е да се измести фокуса от големи корпорации, които развиват технологии със собствена визия за изкуствения интелект. Затова Алиансът поставя във фокуса на бъдещата трансформация именно отвореното сътрудничество и използването на експертизата на максимално широк кръг от организации - малки компании, академични среди, научни агенции, големи предприятия и институции.

Освен, че е подкрепен от световни технологични гиганти, визията на българския INSAIT получава пълната подкрепа и от технологичния сектор у нас. Още по време на откриването си миналата година институтът привлече финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround - един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, както и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори.

Мартин Вечев, INSAIT: България може да се превърне в световен IT център

Мартин Вечев, INSAIT: България може да се превърне в световен IT център

Благодарение на Института за компютърни науки INSAIT, в който ще бъдат инвестирани над 170 млн. лева